Overstappen+op+biologisch+wordt+makkelijker
Nieuws
© Bio+

Overstappen op biologisch wordt makkelijker

De omschakeling van gangbaar naar biologische landbouw wordt vergemakkelijkt. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) introdu
ceert daarvoor een borgstelling voor financiering van het werkkapitaal.

Dat moet de drempel voor de omschakeling voor agrarisch ondernemers te verlagen. De nieuwe voorziening is in met de banken voorbereid. De regeling wordt opgenomen in de nieuwe regeling Borgstelling MKB-landbouwkredieten, opvolger van de Garantstelling Landbouw, die per 1 januari 2017 opengesteld wordt.

In de tussenliggende tijd bereiden de banken zich voor op de nieuwe borgstellingsregeling. Met deze voorziening geeft de staatssecretaris tevens uitvoering aan de Kamermotie van de Kamerleden Koser Kaya (D66) en Thieme (Partij voor de Dieren).

Stimulans

Van Dam: 'Bedrijven kunnen met de garantieregeling gemakkelijker financiering krijgen voor de omschakeling. Ik hoop hiermee een stimulans te geven aan de groei van de biologische sector in Nederland.

'Als meer gangbare boeren overstappen naar biologisch, dan helpt dat in onze ambitie voor een duurzame landbouwsector', aldus de staatssecretaris.

Kansen

De markt voor biologische landbouwproducten groeit, met name in de EU en de VS, door verkoop via onder meer supermarkten. De biologische productie in Nederland groeit minder snel, waardoor het relatieve marktaandeel van de Nederlandse biologische land- en tuinbouw afneemt.

Het kabinet ziet daar kansen. Als meer gangbare bedrijven omschakelen naar biologisch, dan is dat één van de sporen waarmee de Nederlandse landbouwsector kan verduurzamen en concurrerender kan worden.

Regels

Tijdens de omschakelperiode zijn de regels voor biologische productie van toepassing, maar kunnen de producten nog niet als biologisch worden verkocht. Deze periode kan tot drie jaar duren, afhankelijk van de soort productie.

Dit betekent dat het omschakelende bedrijf in die periode extra kosten heeft. Deze tijdelijke onbalans is volgens Van Dam voor de omschakelende ondernemer onvermijdbaar. De borgstelling voor het werkkapitaal maakt financiering daarvan door de banken mogelijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer