Kalkkorrels+in+legpluimveevoer+Agrifirm
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kalkkorrels in legpluimveevoer Agrifirm

Agrifirm vervangt binnenkort de kalksteentjes in legpluimveevoer door kalkkorrels, een reststof van drinkwaterbedrijf Vitens. De kwaliteit van de korrels is vergelijkbaar met die van de steentjes, terwijl hiermee reststoffen duurzaam worden hergebruikt.

Met deze toepassing draagt Agrifirm bij aan duurzaam gebruik van reststoffen.

Onderzoek wijst uit dat de korrels van Vitens dezelfde positieve effecten opleveren voor leghennen en eieren als het gebruik van legpluimveevoer met traditionele kalksteentjes.

Stevige eierschalen

'De veehouder wil uiteraard stevige eierschalen en een goede eimassa. Kalk is daarom een belangrijk bestanddeel van ons legpluimveevoer', stelt Adrie Brands, director Legpluimvee Agrifirm Feed Noordwest-Europa.

'Bij de productie van ons kwaliteitsvoer zoeken we naar duurzame oplossingen. Samen met Vitens onderzochten we de mogelijkheid om gebruik te maken van hun kalkkorrels, een reststof van drinkwaterproductie.'

Gelijke breuksterkte

De toepassing is getest op het onderzoekscentrum van Agrifirm en een praktijkbedrijf. 'De proeven wijzen uit dat de schaal- en de eikwaliteit gelijk blijven. Hennen die voer verrijkt met Vitens kalkkorrels kregen, produceerden eieren met gelijke breuksterkte en eimassa', zegt Brands.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer