LTO+op+bres+voor+%27Beter+Leven%27+varkensboer
Nieuws
© Dirk Hol

LTO op bres voor 'Beter Leven' varkensboer

Als actiegroepen en de Partij voor de Dieren varkenshouders afschilderen als 'kampbeulen' en 'slavendrijvers' werkt dat averechts. Dat schrijven Eric Douma van LTO Varkenshouderij en Ingrid Jansen van de NVV in een opinie in NRC Handelsblad van 30 mei.

Douma en Jansen vinden dat de hetze tegen de veehouderij in het algemeen en de varkenshouderij in het bijzonder in Nederland groteske vormen aanneemt. Varkenshouders worden volgens beide steeds vaker via email en sociale media bedreigd en geïntimideerd.

De op de persoon gerichte reacties gaan zelfs zo ver, schrijven Douma en Jansen in NRC Handelsblad, dat boeren besluiten te stoppen met het op een open en eerlijke manier delen wat er op hun bedrijf gebeurt.

Dierenlobby

Dit alles wordt aangejaagd en aangewakkerd vanuit de 'dierenlobby', geven Douma en Jansen aan.

'Deze organisaties hebben zich een zeker 'aanzien' aangemeten en mogen regelmatig in de media hun mening verkondigen. Zonder weerwoord van de boer. Zonder nuances. Zonder feitencheck.'

Averechts

De manier waarop Varkens in Nood, Wakker Dier, Partij voor de Dieren en andere dierenorganisaties de strijd aangaan met de varkenshouderij, is een doodlopende weg en werkt averechts, schrijven Douma en Jansen.

'Varkenshouders zullen de muren weer gaan optrekken en niet meer willen laten zien wat zij doen. De motivatie om duurzamer te produceren zal steeds minder worden. Kortom: zonder constructieve discussie tussen boeren, maatschappij en politiek, loopt verduurzaming van de veehouderij dood.'

Discussie op ratio

LTO Varkenshouderij en NVV pleiten voor een blijvende dialoog, gebaseerd op ratio in plaats van emotie. Douma en Jansen: 'En met open vizier, waarin geen ruimte is voor agressie, bedreigingen en intimidatie. Het liefst zodanig dat niet alleen de dieren, maar ook de boeren een 'beter leven' krijgen'.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer