Biggensterfte%3A+sector+moet+aan+de+bak
Nieuws
© Ruud Ploeg

Biggensterfte: sector moet aan de bak

De varkenshouderij is nu aan zet om de biggensterfte alsnog op een lager niveau te krijgen. Als dat niet lukt, komt overheidsingrijpen in zicht waarschuwt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

In 2009 zijn afspraken gemaakt over het terugdringen van de biggensterfte. Het succes daarvan is gering, vorig jaar nam de sterfte zelfs toe. 'In strijd met de afspraak. En afspraak is ook in dit geval afspraak', aldus de bewindsman.

Ontspoord

In een Kamerdebat over dierenwelzijn kwam de varkenshouderij donderdag uitgebreid aan de orde. Verschillende fracties hekelden het feit dat voortdurend gefokt wordt op grotere aantallen biggen per zeug. Volgens Henk van Gerven (SP) is het systeem 'volledig ontspoord' door het 'idiote doorfokken'.

GroenLinks en PVV uitten zich in soortgelijke termen. Henk Leenders (PvdA) sprak van 'een doodlopende weg'. Hij betwijfelt of de varkenshouderij in staat is om zonder overheidsdwang resultaat te boeken. 'Ze zijn er al in 2009 mee begonnen. Het is steeds niet gelukt, waarom zou het nu wel lukken?'

Wel vertrouwen

VVD en CDA hebben wel vertrouwen in de inspanningen van de sector. Jaco Geurts (CDA) wees erop dat varkenshouders er alles aan doen om zoveel mogelijk biggen in leven te houden. 'Maar een fokkerijprogramma de andere kant op sturen gaat niet van de ene op de andere dag.'

Rudmer Heerema (VVD) wil dat Wagenings onderzoek, dat al jaren in de la ligt, naar de Kamer wordt gestuurd. 'Op basis daarvan kunnen we kijken welke maatregelen genomen moeten worden om de biggensterfte terug te brengen.'

Eventueel overheidsdwang

De VVD is bereid ruimte te geven voor initiatieven vanuit de sector. In een discussie met Van Gerven gaf Heerema toe dat overheidsdwang uiteindelijk wel in beeld kan komen. 'Daar zijn we niet te beroerd voor.'

Dat sluit aan bij de lijn die staatssecretaris Van Dam in gedachten heeft. Hij geeft de varkenshouderij gelegenheid om nog voor de zomer met een geactualiseerd plan van aanpak te komen. Daar zouden onder meer maatregelen in moeten staan om de worpgrootte niet langer te vergroten.

Tandje bijzetten

De bewindsman heeft er vertrouwen in dat de sector 'een tandje zal bijzetten'. Maar dat moet wel tot concrete resultaten leiden. 'Anders komt het punt in zicht dat je moet kijken of we er als overheid wat aan moeten doen.'

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer