Groene+Hart+wil+eigen+omroep
Nieuws
© Groene Hart Media

Groene Hart wil eigen omroep

Stichting Groene Hart is mede initiatiefnemer voor een nieuwe regionale radio en televisieomroep. Onder de naam Groene Hart Media hebben de initiatiefnemers uitgewerkte plannen klaarliggen.

Het karakter van een streekomroep past beter bij het Groene Hart dan een regionale omroep, juist door de verbondenheid met lokale omroepen, stellen de initiatiefnemers op hun website.

De landelijke koepel van omroepen NPLO wil dat lokale omroepen per 1 juni 2016 beter gaan samenwerken en clusteren. Daarom is de tijd nu rijp voor een Groene Hart omroep, vindt Groene Hart Media.

Schaalniveau

Volgens Groene Hart Media (GHM) zouden er in het Groene Hart bij die clustering vier of vijf lokale omroepen ontstaan. Beter is een verdergaande bundeling tot een omroep, vindt GHM.

Een omroep voor het Groene Hart heeft een verspreidingsgebied van 900.000 inwoners, een schaalniveau waarmee de gewenste omroep net zo professioneel wordt als bijvoorbeeld AT5 of Omroep Twente, vindt Stichting Groene Hart.

Bodemdaling

Een probleem in het Groene Hart vormt momenteel de herkenning en betrokkenheid, stelt GHM. Nieuwsberichten uit de ene gemeente zijn beperkt relevant voor mensen uit een andere gemeente. Soms zijn de afstanden ook groot.

Toch zijn de thema's in het gebied veelal dezelfde, zoals bodemdaling, landbouw en recreatie. Een Groene Hart omroep kan juist die overstijgende thema's belichten die voor alle inwoners interessant zijn.

Habitat

Samenwerking tussen gemeenten is niet het primaire doel van een omroep, toch zal het beleid van provincies en gemeenten in het Groene Hart sterker voor de dag komen wanneer dat via een duidelijk loket te vinden is, bepleit GHM.

Het Groene Hart is een 'natuurlijke habitat' voor burgers. Het vormen van een omroep brengt stad en platteland dichter bij elkaar en versterkt daardoor het merk Groene Hart, laat GHM weten.

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer