Agri%2D+en+food+grote+aanjager+export
Nieuws
© Hermus Nederland

Agri- en food grote aanjager export

De daling van het aantal faillissementen in de Nederlandse agri- en foodsector zet door en de vraag vanuit de consument stijgt. De verwachting is dat de uitgaven aan voeding de komende jaren verder toenemen met 2 procent.

Dat blijkt uit de kwartaalanalyse van kredietverzekeraar Euler Hermes voor deze sector. In 2015 kwam 18,8 procent van de totale Nederlandse export voor rekening van agri- en food.

Manager Johan Geeroms van Hermes Nederland stelt dat de sector 'fenomenaal' presteert. 'Natuurlijk zijn er ook minpunten. Kijk naar de varkenshouders en melkveehouders. Maar bovenal overheerst het beeld van een sector die ijzersterk presteert. De export van agrarische producten steeg vorig jaar met 700 miljoen euro naar de recordhoogte van 82,4 miljard euro. En dat ondanks de importstop van Rusland'.

Ondergesneeuwd

Geeroms constateert dat de inbreng van agri- en food binnen de Nederlandse economie onderbelicht blijft. 'De vele succesverhalen overtreffen ruimschoots de tegenvallers. Er is veel aandacht voor issues als mestproblemen, structureel te lage prijzen voor varkensvlees en melkveehouders die niet rond kunnen komen.'

Hij roemt de vindingrijkheid van de sector. 'Rusland gooit de grenzen dicht. Wat moet je dan als appelboer? Heel eenvoudig: dan boor je een nieuwe megamarkt aan. Afgelopen najaar ging de eerste miljoenen-lading appels en peren richting India.'

Zo werden ook andere nieuwe agrarische afzetmarkten geopend. Nederland kreeg bijvoorbeeld als enige in de EU toegang tot de Amerikaanse markt voor eierproducten zoals eiwitpoeder voor hamburgers en softijs.

Herstel

Zwakkere onderdelen van de agri- en foodsector vormen de veehouderijen. Volgens Geeroms laat de Europese varkenssector voor het tweede kwartaal van 2016 enig prijsherstel zien, maar blijven varkensboeren onder de kostprijs werken. 'Dat zie je terug in de faillissementscijfers.'

Eenzelfde verhaal geldt voor de melkveehouders. Volgens Geeroms verkeert ruim 30 procent in betalingsproblemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
 • Maandag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer