Nog+veel+klachten+over+toeslagrechten
Nieuws
© Twan Wiermans

Nog veel klachten over toeslagrechten

Nog steeds zijn er boeren of tuinders die niet weten of ze toeslagrechten uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) krijgen.

Dat meldt LTO Nederland, waar nog dagelijks klachten over de uitbetalingsrechten en de Gecombineerde Opgave binnenkomen. Een voorbeeld: 'Ik moet de Gecombineerde opgave doen, maar het nog steeds geen duidelijkheid over vorig jaar.'

LTO-beleidsspecialist Klaas Johan Osinga geeft aan dat het lonend kan zijn om even tijd te nemen om te checken of de beschikking klopt met de aanvraag van 2015. Zij die bezwaar willen maken, moeten dat uiterlijk 15 mei doen.

Overdragen

Ook zijn er veel boeren en tuinders die in 2016 rechten willen overdragen aan collega’s in verband met de verhuur van percelen, constateert Osinga.

Voor deze agrariërs is de belangrijkste boodschap: tot en met 15 mei kan pro forma bezwaar worden gemaakt over het RVO-besluit over de Gecombineerde opgave 2015.

Bezwaarschrift

In het bezwaarschrift moet worden vermeld dat de rechten waar de agrariër recht op denkt te hebben, worden overdragen aan een andere actieve agrariër.

Hierbij zijn de volgende gegevens nodig: naam en KvK-nummer van de huurder/koper, het aantal betalingsrechten en of het gaat om verhuur of verkoop. Bij verhuur is ook de einddatum van de verhuur nodig.

Voor het overdragen van rechten in 2016 of de aanvraag stikstof- en fosfaatdifferentiatie is de einddatum ook 15 mei.

Laatste dag

De laatste dag dat de Gecombineerde opgave 2016 gedaan kan worden zonder korting is dinsdag 17 mei. Op Tweede Pinksterdag (16 mei) is RVO telefonisch bereikbaar. Op 17 mei is RVO tot 22 uur telefonisch bereikbaar.

'Hopelijk zullen de wachttijden dan niet dertig tot vijftig minuten bedragen, zoals LTO regelmatig hoort van leden. Dit is onacceptabel', aldus Osinga.

Korting

Vanaf 18 mei geldt 1 procent korting per dag, die oploopt tot 13 juni. Dat is de laatste dag dat de Gecombineerde opgave gedaan kan worden of dat nog percelen toegevoegd kunnen worden, zij het met korting.

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  40 %
 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer