'Melkvee houden met feiten'

De praktijkschool in Oentsjerk is nieuw leven ingeblazen door A-ware en Fonterra. Projectleider Lieuwe Rozema en bedrijfsleider Jurjen de Jong zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de Dairy Academy.

%27Melkvee+houden+met+feiten%27
© Persbureau Noordoost

'Een nostalgische plek', lacht Lieuwe Rozema. Als projectleider voor A-ware is hij terug op de plek waar hij en velen in de agrarische sector goede herinneringen aan bewaren.

Bijna vijftig jaar werden in Oentsjerk leerlingen en cursisten uit binnen- en buitenland klaargestoomd voor de praktijk. In de topjaren liepen er 1.500 studenten en 48 instructeurs rond.

Reuzegezellig

'De avonden waren reuzegezellig. Dan had je geen weekend meer nodig', weet Jurjen de Jong zich nog goed te herinneren.

'Eigenlijk is heel agrarisch Nederland hier opgeleid. Als je Oentsjerk noemt, is er een grote kans dat het praktijkbedrijf ermee geassocieerd wordt.'

2011 te koop

Door reorganisaties in het onderwijs werd het praktijkbedrijf in 2011 te koop gezet. Uiteindelijk hebben zuivelconcerns A-ware en Fonterra het initiatief genomen om samen met verschillende agrarische partners in het kenniscentrum te stappen.

'Met de visie om bij te dragen aan de opleiding en beschikbaarheid van vakmensen in de zuivelsector en een platform te creëren voor kennisversterking en innovatie in de melkveehouderij en zuivelproductie', omschrijft Rozema.

Trainingscentrum

De Dairy Academy bestaat uit een trainingscentrum en een commercieel melkveebedrijf. De dagelijkse leiding van het melkveebedrijf is in handen van De Jong en rechterhand Henk de Vries.

'Het is een modern bedrijf dat met dezelfde dagelijkse zaken te maken heeft als iedere andere melkveehouder. Toch is de manier van managen wel significant', legt Rozema uit.

Kengetallen

Kennis en innovaties worden omgezet in de dagelijkse praktijk. Besluiten worden genomen op basis van kengetallen. 'Wat is de impact van besluiten op de bedrijfsdoelstellingen? We leven niet in een anekdotesfeer en laten ons niet leiden door gevoel, maar door beschikbare cijfers.'

De Jong haalt het voorbeeld van de fosfaatrechten aan. 'Doel is zoveel mogelijk melk in de fosfaatruimte te produceren. Uiteindelijk hebben we, ook op basis van kilo's vet en eiwit, berekend dat we 190 kilo melk per kilo fosfaat willen melken. Daar passen we de bedrijfsfilosofie op aan.'

Holistisch model

Volgens Rozema wordt het streven in een holistisch model gezet. 'Vergelijk het met een Olympische hockeyfinale. Van tevoren weet je dat die in augustus plaatsvindt. Wij stellen een doel en rekenen vanaf dat punt terug wat er moet gebeuren om dat te bereiken. Dat is heel anders dan een benadering van welke hobbels we per keer moeten nemen. Deze strategie hanteren we consequent.'

Het melkveebedrijf heeft op dit moment veel jongvee. Daar wordt met het oog op de fosfaatrechten nu kritisch naar gekeken. Het jongvee wordt geminimaliseerd tot 20 tot 25 procent voor vervanging.

Er wordt vastgehouden aan vijf drachtige Holstein-koeien per maand voor een continue stroom bij vervanging. 'Ook hebben we een concreet fokdoel waarbij we gebruikmaken van jonge genomics-fokstieren.'

Ruwvoer

Naast reproductie is er veel aandacht voor ruwvoer. 'We passen precisielandbouw toe en brengen met sensoren de bodem in kaart. Onze ruwvoederwinning stemmen we hierop af. Bovendien monitoren hoeveel we van het land halen en zetten we een drone in om opbrengsten van een perceel in kaart te brengen', vertelt De Jong.

Aan goedbedoelde adviezen heeft de melkveehouderij weinig belang. 'Erfbetreders moeten een duidelijke en aantoonbare meerwaarde leveren. Daarom komen wij dus met een probleemstellingen en niet andersom.'

Keuzes onderbouwd

De bedrijfsstrategie maakt Oentsjerk tot een ideaal praktijkbedrijf waar alle keuzes goed onderbouwd zijn.

'Het Dairy Training Centre is een voortzetting van PTC+. Studenten leren tijdens de middelbare kaderopleiding theorie in de praktijk toepassen. Dat is hard nodig omdat wij ons verbazen over het niveau van veel agrarische mbo-opleidingen. De verbinding met de praktijk is er te weinig', vindt Rozema.

Bijscholen

Partners van Dairy Academy gebruiken de locatie om hun dealers en medewerkers bij te scholen over nieuwe machines. 'Hoe implementeer je de techniek in de praktijk? Daarnaast is het melkveebedrijf een mooie plek om melkveehouders via bijvoorbeeld workshops en lezingen bij te praten over de kennis en ontwikkelingen in de sector', legt de projectleider uit.

'Kennisversterking, dat is ons kernwoord', zegt De Jong. Hij is momenteel druk bezig met de verbeterde routing en de ingebruikname van nieuwe melkrobots. 'We moeten het immers verdienen in de stal.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer