Geen effect verhoging waterpeil Veerse Meer

Om de ecologische en recreatieve mogelijkheden van het Veerse Meer in Zeeland beter te benutten, was verhoging van het winterwaterpeil noodzakelijk. Het effect op nabijgelegen landbouwgronden blijkt minimaal te zijn.

Geen+effect+verhoging+waterpeil+Veerse+Meer
© Omroep Zeeland

Het verhoogde winterwaterpeil in het Veerse Meer is vanaf 2008 tot 2011 stapsgewijs gerealiseerd. In het kader van de peilaanpassing is jarenlang landbouwkundig onderzoek gedaan.

Waterstanden en waterkwaliteit zijn nauwkeurig gemonitord en de conditie van de gewassen is in beeld gebracht.

Gronden opgehoogd

Maandag presenteerde de betrokken werkgroep van ZLTO de resultaten op de slotbijeenkomst. Om verzilting van landbouwgebied tegen te gaan zijn gronden opgehoogd.

Om aan de andere kant de afwatering te verbeteren, zijn diverse gemalen verzwaard en is veel extra drainage aangelegd. Het resultaat is dat de meeste boeren geen last hebben van de verhoging van het winterpeil.

Langetermijneffect

Bijkomende voordelen zijn de verbeterde ontwatering in geheel Zuid- en Noord-Beveland en de overcapaciteit van de verzwaarde gemalen.

Die capaciteit komt in de zomer en het vroege najaar van pas wanneer de gewassen op het veld staan en er wordt geoogst en gerooid.

Kwelwater

Wel is maandag de zorg uitgesproken over het langetermijneffect van het zouter worden van het kwelwater. Daar is nu nog geen zicht op.

Mocht in de toekomst blijken dat verzilting daadwerkelijk grotere vormen aanneemt en voor gewasopbrengstschade zorgt, dan is in de afgelopen jaren de weg gelegd voor een nieuwe samenwerking met betrokken partijen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer