Aardbeien+verser+na+dompelbad+in+zijde%2Deiwit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aardbeien verser na dompelbad in zijde-eiwit

Door fruit onder te dompelen in een oplossing van zijde-eiwitten zijn bijvoorbeeld aardbeien meer dan een week buiten de koelkast goed te houden.

Onderzoekers van de Tufts Universiteit in Amerika hebben een manier gevonden om het onoplosbare eiwit-fibroïde als nanodeeltjes op te lossen in water.

Zo ontstaat een eetbare, geurloze en vrijwel onzichtbare coating. De onderzoekers konden zo vruchten meer dan een week zonder koeling vers houden.

Coatingproces

Voor de studie dompelden de onderzoekers verse aardbeien in een oplossing van 1 procent zijde-eiwitten. Het coatingproces werd tot vier keer herhaald.

Na zeven dagen bij kamertemperatuur waren de gecoate aardbeien nog steeds sappig en stevig, terwijl de niet-gecoate aardbeien uitgedroogd en verkleurd waren.

Ademhaling

De coating vertraagt volgens de onderzoekers de ademhaling en dat voorkomt verval. Vooral bij aardbeien, een moeilijk te bewaren product, leidt dit tot een mooi resultaat.

De onderzoekers zien een mooie toekomst voor de techniek. De helft van de groente- en fruitoogst in de wereld gaat volgens de voedsel- en landbouworganisatie FAO verloren in de voedselvoorzieningsketen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer