Nertsenhouder behandeld als opgejaagd wild

Controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren volgens edelpelsdierenhouders een razzia uit in hun bedrijven. De druk op ondernemers is op het extreme af.

Ongewenst verklaard, gecriminaliseerd, ontdaan van eigendom en beroofd van toekomstdromen. Allerlei labels zijn reeds geplakt op de situatie waarin zo’n 160 nertsenhouders verkeren.

Over acht jaar gaan de bedrijven op slot, zonder compensatie.

Noodklok

Vorige week luidde NFE-directeur Wim Verhagen de noodklok over vernederende controles op de bedrijven. NVWA-controleurs rijden er af en aan.

Terwijl zelden tot nooit overtredingen aan het licht komen, worden ze een groot aantal keren per jaar uitgekamd.

Mes op keel

Incidenteel staan zelfs twee controleploegen tegelijk op de stoep om te toetsen op welzijns- en milieuvoorschriften en dieraantallen. Zonder aanleiding vooraf en gretig om deze ondernemers af te straffen, wordt hun gevoelsmatig het mes op de keel gezet.

Emoties bij nertsenhouders en hun gezinnen lopen hoog op.

Kamervragen

Het artikel in Nieuwe Oogst van 23 april leidde tot Kamervragen van Helma Lodders (VVD).

In het debat over dierenwelzijn omzeilde staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) de kritiek op de NVWA. Hij zou geen mandaat hebben om de controle-instantie te bewegen de druk op nertsenhouders te verlagen.

Bevestigen beeld

De antwoorden van de bewindsman bevestigen het beeld dat nertsenhouders hebben van politiek, toezichthouders en rechterlijke macht.

De behandeling die deze sector ontvangt, is van objectiviteit ontdaan en doorwrongen van de overtuiging dat deze vorm van dierhouderij niet langer wenselijk is.

Zuur

Als dat het motief in beleid en toezicht is, dan beloven de resterende jaren die nertsenhouders nog is gegeven in Nederland uiterst zuur te worden.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer