Wiedeg met roterende tanden

De Aerostar-Rotation van Einböck heeft roterende tanden. De bijzondere wiedeg was onlangs te zien op een oriëntatiedag Ecologische Bloembollenteelt van NLG Holland in Sint Maartensbrug.

Wiedeg+met+roterende+tanden
© Han Reindsen

Er was een duidelijke reden om de Aerostar-Rotation in Sint Maartensbrug te laten zien. De eerste machine in Nederland is namelijk in gebruik om op bloembollenland het onkruid oppervlakkig te bestrijden. Belangrijk is dat de machine niet te diep werkt omdat anders de opkomende bollen worden beschadigd.

De Aerostar-Rotation is een nieuwe ontwikkeling en is afgelopen najaar op de beurs Agritechnica in Hannover geïntroduceerd. Het is een alternatief voor de traditionele wiedeg met vaste tanden.

Onkruid

De Aerostar-Rotation combineert volgens Einböck de voordelen van een wiedeg en een rijenfrees. In vergelijking met de wiedeg heeft de Aerostar-Rotation een betere werking tegen onkruid. De schuine positie van de sterwielen zorgt ervoor dat ook de grond in de rij goed is te bewerken.

De draaiende penwielen ontwortelen de onkruiden, bevorderen de uitstoeling en breken de harde grond open. Doordat de sterwieldragers hydraulisch zijn te belasten en te ontlasten, is de machine te gebruiken onder zware bodemomstandigheden en in kwetsbare gewassen. Ook bij lage rijsnelheden in kwetsbare gewassen werkt de Aerostar-Rotation effectief.

Voordelen

Door de roterende tanden heeft de machine minder kans op vollopen door gewasresten, omdat de tanden eroverheen rollen. Een ander voordeel is dat het losgewerkte onkruid door de roterende tanden meer in beweging komt waardoor het zand eraf wordt geschud. De kans is daardoor kleiner dat het onkruid weer gaat groeien.

De 50 centimeter grote sterwielen bestaan uit 6,5 millimeter sterke staalpennen. De sterwielen zijn met een afstand van 15 centimeter van elkaar opgehangen in secties van 1,5 meter. De sterwielen zijn onafhankelijk opgehangen en hebben onderhoudsvrije lagers.

Vier typen

Van de Aerostar-Rotation bestaan vier typen met werkbreedtes van 3 tot 12 meter. De drie grootste modellen zijn hydraulisch opklapbaar. Een 6 meter brede machine heeft aan een trekker van 100 pk voldoende. Reesink Technische Handel is de importeur van de machine.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer