Bezorgdheid over toevoegingen voedsel

Meer dan helft van de consumenten (55 procent) vindt dat voedsel te veel gemanipuleerd wordt. Minder dan een kwart (23 procent) vindt dat bedrijven in de levensmiddelenindustrie eerlijk zijn over welke ingrediënten er in producten zitten.

Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Motivaction naar de waardering en het vertrouwen in de levensmiddelenindustrie onder meer dan duizend Nederlanders.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) naar aanleiding van een nieuwe beweging die de levensmiddelenindustrie maandag aankondigde: 'Een open gesprek over voedsel'.

Dialoog

De industrie wil de dialoog over voedselproductie- en consumptie met consumenten intensiveren om het vertrouwen van de samenleving in de sector te verbeteren. Het onderzoek van Motivaction onderschrijft de noodzaak om transparant te zijn, gezondheids- en duurzaamheidsaspecten beter uit te leggen en misvattingen weg te nemen, aldus de FNLI.

Volgens FNLI-directeur betekent de uitkomst van het onderzoek dat er voor de industrie veel werk aan de winkel is. 'Met een 6,8 kunnen wij als grootste maakindustrie van Nederland, met een internationale toppositie, geen genoegen nemen', zegt hij.

In gesprek

'De Waarderingsmeter laat zien dat we meer in gesprek moeten met consumenten om hun zorgen te bespreken en om beter uit te leggen welke keuzes dagelijks in de sector worden gemaakt.'

Uit de Waarderingsmeter blijkt dat de levensmiddelenindustrie in de ogen van veel consumenten verantwoordelijk is voor de voedselveiligheid (82 procent), voor het aanbod van gezonde voeding (76 procent) en duurzame producten (74 procent).

Twijfels

Consumenten dichten ook zichzelf een grote verantwoordelijkheid toe: vier op de vijf vindt dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid en zeven op de tien vindt dat consumenten er zelf veel aan kunnen doen om ervoor te zorgen dat het voedsel dat ze eten veilig is.

Consumenten hebben hun twijfels over de inzet van de levensmiddelenindustrie op gezondheid en duurzaamheid. Zo vindt slechts een kwart dat de levensmiddelenindustrie er alles aan doet om hun producten zo gezond mogelijk te maken.

Minder dan een derde vindt dat de industrie zich voldoende inzet om duurzame producten te produceren.

Herhalen

Minister-president Mark Rutte nam maandagmiddag namens het kabinet het Roland Berger & FNLI-rapport 'Spreek Smakelijk' in ontvangst, waarmee de industrie een 'Een open gesprek over voedsel' aankondigde.

De FNLI en Motivaction zullen de Waarderingsmeter in de toekomst herhalen om te meten hoe het vertrouwen in de sector zich ontwikkelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer