%27Vrije+handel+fokdieren+in+Europese+Unie+must%27
Nieuws
© no ps

'Vrije handel fokdieren in Europese Unie must'

Het is onacceptabel dat bepaalde landen belemmeringen opwerpen voor de import van fokdieren en -materiaal om zo de eigen fokkerijsector te beschermen. Dat stelt VVD-Europarlementariër Jan Huitema.

Huitema is verbolgen over deze vorm van protectionisme bij een aantal van zijn Europarlement-collega's. 'Eerlijke handel is de hoeksteen van onze interne markt.'

Bovendien is het volgens hem belangrijk dat lidstaten genetisch materiaal kunnen uitwisselen om zo de genetische rijkdom binnen de Europese Unie te verbeteren.

Achterdeuren

Bij een update van de Europese wetgeving voor de handel in fokdieren greep een aantal Europarlementariërs de mogelijkheden aan om in die nieuwe wetgeving achterdeuren in te bouwen. 'Dat ter bescherming van de eigen fokkerij', stelt Huitema.

Door intensieve samenwerking met zijn liberale Zweedse collega's wist hij de slechte voorstellen uit het concept te halen. 'Nu ligt er een gebalanceerd pakket dat een gelijk speelveld voor de Europese fokkerijsector garandeert.'

Onderhandeling

De landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft dit voorstel overgenomen en gaat nu in onderhandeling met de Europese Raad van Ministers erover.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer