Jan+Huitema%3A+innovatie+veredelingssector
Nieuws
© VVD

Jan Huitema: innovatie veredelingssector

Het is mogelijk om nieuwe planteigenschappen te patenteren, blijkt uit de uitspraak van het Europees Octrooi Bureau (EPO). 'Nederlandse kwekers en veredelaars moeten goede toegang hebben tot plantenrassen om te kunnen innoveren.'

Dat vindt VVD-Europarlementariër Jan Huitema. Hij stelde gisteren schriftelijke vragen aan de Europese Commissie naar aanleiding van de EPO-uitspraak.

In tegenstelling tot het kwekersrecht bevat het octrooirecht geen kwekersvrijstelling. Plantenveredelaars hebben daardoor niet de mogelijkheid elkaars rassen en genetisch materiaal te gebruiken om nieuwe variëteiten te kweken.

Voedsel- en zaadproductie

De VVD vindt het onwenselijk dat de wereldwijde voedsel- en zaadproductie in handen komt van slechts een paar bedrijven, geeft Huitema aan. 'Een dergelijke machtsconcentratie kan een gevaar vormen voor de voedselzekerheid en belemmert innovatie.'

Hij stelt dat de kwekersvrijstelling juist verruimt in plaats van ingeperkt moet worden. 'Nederlandse kwekers en veredelaars behoren tot de wereldtop. Zij moeten een goede toegang hebben tot plantenrassen om te kunnen innoveren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer