'Meer ruimte voor koppelkuren'

De UDD-regeling wordt herzien. Voor varkenshouders blijft nog een belangrijk knelpunt over: de behandeling van groepen dieren met een gekende, 'bedrijfsspecifieke' aandoening. Daarin moet meer ruimte komen, vindt de Producenten Organisatie Varkenshouderij.

De UDD-regeling (Uitsluitend Door Dierenarts) is in 2015 geëvalueerd. Naar aanleiding daarvan wordt de regeling op onderdelen aangepast en uiterlijk 1 oktober 2016 ingevoerd.
De POV is blij met de voorgestelde maatregelen. Voor belangrijke knelpunten, zoals de voorraad en verplichte afvoer van tweedekeuzemiddelen, zijn praktische oplossingen gekomen.
De POV stelt vast dat er een belangrijk knelpunt overblijft: de behandeling van grotere groepen dieren, die met bedrijfsgebonden aandoeningen in het bijzonder. Dat zijn aandoeningen die vaak al langere tijd spelen op een bedrijf en waarnaar meestal ook al veel onderzoek is gedaan. 'Varkenshouder en dierenarts kennen in dat geval het ziekteverloop en de meest geschikte handelswijze', aldus de POV.

Veel leeftijdsgenoten

De problematiek speelt specifiek in de varkenshouderij, omdat op een varkensbedrijf altijd groepen dieren van dezelfde, voor een bepaalde aandoening gevoelige leeftijd aanwezig zijn. Dat bemoeilijkt het kwijtraken van de ziekteverwekker. Ook wijst de POV op aandoeningen waarover nog maar weinig bekend is over een effectieve bestrijding.
Als voorbeeld noemt de POV Streptococcus suis. Die bacterie blijft vaak jaren aanwezig en steekt in die tijd meer of minder regelmatig de kop op. Om in dat geval een koppel te mogen behandelen moet eerst de dierenarts zijn geweest.
'Op een bedrijf waar de aandoening gekend is en veehouder en dierenarts weten hoe de infectie zich manifesteert, heeft dit verplichte bedrijfsbezoek geen meerwaarde', voert de organisatie aan.
Bij de evaluatie van de UDD-regeling heeft de POV de kwestie nadrukkelijk naar voren gebracht. Maar vooralsnog komt er niet meer ruimte in de wetgeving voor het behandelen van groepen dieren met een gekende 'bedrijfsspecifieke' aandoening.
Dat vraagt meer tijd en daar is vertrouwen voor nodig, concludeert de POV. 'Wij blijven knelpunten benoemen en dragen mogelijke oplossingen aan.'

Handhaving

Tegelijkertijd merkt de POV dat de wetgeving rond antibioticagebruik niet altijd eenduidig wordt geïnterpreteerd. Het handhavingsbeleid van de NVWA heeft al geleid tot een aantal forse boetes bij veehouders en dierenartsenpraktijken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer