Natuurlijk boeren langs Kleine Beerze

Zes boeren uit Vessem, Hoogeloon, De Beerzen en Knegsel hebben het plan opgevat om te gaan boeren langs het stroompje de Kleine Beerze. Natuurlijk boeren, benadrukken projectcoördinator Frans Verouden en biologische melkveehouder Hein Klaasen.

Het idee is ontstaan doordat de huidige grondeigenaar (provincie Noord-Brabant) een paar jaar geleden is gaan bezuinigen op natuurontwikkeling. Samen met burgers en andere ondernemers uit de omgeving willen de boeren hun verantwoordelijkheid nemen voor duurzaam gebiedsbeheer.

Een combinatie van landbouw, natuur en recreatie, waarbij goed beheer van de bodem, biodiversiteit, een mooi en onderhouden landschap met bloeiende akkerranden en gewassen vooropstaan.
Het is de bedoeling dat de grond, zo'n 50 hectare, geleidelijk wordt aangekocht door burgers van wie de boeren de grond zullen pachten. Samen vormen zij een coöperatie. De leden bepalen de pachtprijzen en op welke duurzame wijze de grond wordt bewerkt.

De boeren noemen het een unieke kans om natuur, landschap en agrarisch gebruik samen te laten gaan en de verbinding te leggen tussen boer en burger.
'Steeds meer bedrijven zijn bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen en mensen willen wonen en recreëren in een natuurlijke omgeving. Nu de overheid zich steeds verder terugtrekt, hebben we de mogelijkheid om duurzaam gebiedsbeheer in eigen hand te nemen', zegt Verouden.

Het is zijn taak de gemeenschap te enthousiasmeren voor het initiatief. 'Op deze manier blijft het gebied intact en behouden voor volgende generaties en biedt het nieuwe kansen. Een mooi voorbeeld van de participatiemaatschappij.'

Volgens Klaasen zijn boeren heel goed in voedsel produceren en de natuur onderhouden. 'Van oudsher zijn wij altijd één geheel geweest. Dat daar tegenwoordig soms anders tegenaan wordt gekeken, vinden we jammer. Daar willen we met dit initiatief verandering in brengen.'

Wederzijds begrip en duurzaam gebruik en onderhoud van de grond zijn de voornaamste drijfveren van de melkveehouder om deel te nemen aan het initiatief.
'We zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst is waarop een gemeenschap samen met gemeenten, provincie, natuurverenigingen en het waterschap natuurgronden kan beheren. Als het lukt, geven we een nieuwe identiteit aan het gebied en kan het een economische drager worden voor de omgeving; een initiatief dat mogelijk navolging krijgt.'

Vorig jaar heeft Hans Fuchs, projectleider bij ZLTO, een businessmodel opgesteld, een verdere verdiepingsslag in het concept. Op basis hiervan hebben de initiatiefnemers geconcludeerd dat er voldoende basis is om het plan verder uit te rollen. Ze erkennen dat ze weinig rendement kunnen bieden aan investeerders, omdat de boeren beperkt zijn in de gewassen die ze telen.

Verbinding met omgeving

Klaasen: 'Wat de grond opbrengt, stoppen we terug in het gebied. Waar het om gaat, is de verbinding met je omgeving. Het gevoel dat je als mede-eigenaar hoort bij dit gebied.'
De initiatiefgroep gaat grondig te werk, waarbij overheidsinstanties, natuurverenigingen en mensen uit alle gelederen van de gemeenschap betrokken worden in klankbord- en werkgroepen. Als alles voorspoedig verloopt, start voor de zomer de coöperatie in oprichting.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer