Klimaatbestendig boeren loont

Voor boeren op de hoge zandgronden in het oosten van Nederland loont het om bodem- en hydrologische maatregelen te nemen. Dat blijkt uit de eindevaluatie van het project Landbouw op Peil.

Klimaatbestendig+boeren+loont
© landbouw op peil


In het project Landbouw Op Peil gingen 15 boeren op zoek naar oplossingen om op hun bedrijf beter in te spelen op extreme droogte maar ook op extreme regenval.

Het project werd in 2014 officieel afgesloten maar het onderzoek naar het effect van de maatregelen liep nog even door. Op 4 april werden de resultaten daarvan gepresenteerd.

Investeringen

Het blijkt dat de investeringen die de proefbedrijven hebben gedaan zich op termijn terugbetalen, zeker als het een combinatie van bodem- en watermaatregelen betreft. Wel loopt de terugverdientijd van de genomen maatregelen uiteen van 7 tot 20 jaar.

Dat hangt enerzijds af van de mogelijkheid of je als bedrijf de mogelijkheid hebt om water aan of af te voeren. Als die mogelijkheden er zijn dan kan er beter worden gestuurd. Een alternatief is het bewaren of vasthouden van water. Maar dat is minder effectief.

Ook samenwerking met collega-boeren zorgt voor beter resultaat.

Waterplan

De maatregelen die de 15 ondernemers namen vloeiden voort uit een bedrijfswaterhuishoudingsplan dat aan het begin van het project voor ieder bedrijf werd gemaakt. Daarin stonden voorstellen die bij zouden kunnen dragen aan een duurzame en klimaatbestendige bedrijfsvoering.

Per bedrijf ging het om een scala aan maatwerkmaatregelen die betrekking hadden op de bedrijfsvoering, de hydrologie, het bodemgebruik en de gewassen die op het bedrijf worden verbouwd. Het betrof maatregelen op bedrijfs- en perceelsniveau.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer