Convenant voor drinkwater Drentsche Aa

Directeur Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen en voorzitter LTO Noord Drenthe Arend Steenbergen hebben het convenant 'schadevergoedingsregeling Drentsche Aa 1 januari 2015 – 31 december 2018' ondertekend. De ondertekening vond plaats onder toeziend oog van gedeputeerde Henk Jumelet.

De regeling voorziet in compensatie van inkomstenschade als gevolg van het niet kunnen toepassen van gewasbeschermingsmiddelen in het grondwaterbeschermingsgebied van de Drentsche Aa. Dit verbod is opgenomen in de Provinciale Omgevingsverordening (POV).

Het oppervlaktewater van de Drentsche Aa wordt gebruikt voor de bereiding van drinkwater door het Waterbedrijf Groningen. Dat kan alleen als die beek schoon is. En dat is precies wat de Drentsche Aa onderscheidt van veel andere beken in Nederland.

Bron

Ter bescherming van deze bron is in 1994 door provincie Drenthe de Drentsche Aa aangewezen als grondwaterbeschermingsgebied. In dit gebied geldt een verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aan weerszijden (een strook van 4 meter) van de belangrijkste waterlopen in het Drentsche Aa-gebied.

Tevens geldt een verbod voor het vullen en spoelen van landbouwspuitmachines met water rechtstreeks uit de Drentsche Aa. Als alternatief hiervoor zijn destijds in het gebied vul- en spoelplaatsen aangelegd.

Vergoeding

Met het instellen van de beperkingen is – ter compensatie van geleden inkomensderving door landbouwers – een schadevergoedingsregeling tot stand gebracht tussen Waterbedrijf Groningen en LTO Noord. Deze regeling liep ten einde. De partijen hechten grote waarde aan het continueren van deze regeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer