ZLTO gaat samenwerken met FoodDelta

Kamperland - Lekker Regionaal Product (LRP) en Foodport Zeeland hebben donderdag aangekondigd per 1 april te gaan fuseren tot FoodDelta Zeeland. De nieuwe stichting gaat intensief samenwerken met ZLTO.


LRP en Foodport Zeeland maakten dat bekend tijdens het netwerkevenement 'Samenwerken door Verbinding' dat plaatsvond in Kamperland. Naast leden van beide stichtingen waren afgevaardigden van de provincie, gemeenten en ondernemers aanwezig.
LRP is een coöperatief samenwerkingsverband van ondernemers uit de agrarische sector, visserij, horeca, retail en de recreatie- en toerismesector, waarbij streekproducten centraal staan. Foodport Zeeland is een economisch cluster van bedrijven dat actief is in de primaire productie, de verwerking, de handel en de logistiek van food.

Verbindingen

Beide stichtingen zijn actief rondom dezelfde thema's, zoals innovatie, duurzaamheid en kennisontwikkeling van ondernemers. Ze zijn van mening dat ze samen meer kunnen bereiken. Gezamenlijk willen ze grotere projecten aanpakken, verbindingen leggen tussen elkaars netwerk en nieuwe crossovers tot stand brengen.
De nieuwe stichting gaat intensief samenwerken met ZLTO. Denk daarbij aan projectontwikkeling. Maja van Putte van ZLTO geeft als voorbeeld het doen van onderzoek naar nieuwe teelten als oplossing voor de verzilting van landbouwgronden.
'Zo willen we ondernemers helpen die hiermee te maken hebben. Als we dat in een breder verband doen, maken we bijvoorbeeld meer kans op Europese subsidies en is de kans van slagen groter.'

Zeeuws product

Een andere vorm van samenwerking is de promotie bevorderen van Zeeuwse producten. 'Voor ZLTO-leden is het interessant om in aanmerking te komen voor het Zeker Zeeuws Keurmerk', zegt Van Putte. 'Een keurmerk geeft consumenten het vertrouwen dat ze te maken hebben met een echt Zeeuws product. Zij zijn op zoek naar zekerheid, voedselveiligheid en ambacht.'
De foodsector is een van de belangrijke sectoren van de Zeeuwse economie. FoodDelta Zeeland kan dit imago versterken door minder versnipperd naar buiten te treden. Volgens Van Putte biedt de nieuwe stichting kansen voor de toekomst door als één krachtig front te opereren en nieuwe initiatieven te ontwikkelen.
De overeenkomst tussen de nieuwe stichting en ZLTO zal medio april worden getekend. Naast de ZLTO zal stichting FoodDelta Zeeland ook met andere organisaties samenwerkingen aangaan, zoals het onderwijs en de overheid.

Provincie

Provincie Zeeland is voorstander van samenwerking in ketenverband. 'Het biedt kansen voor verdere ontwikkeling,' licht gedeputeerde Jo-Annes de Bat toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer