Data zijn de olie van 21e eeuw

Data+zijn+de+olie+van+21e+eeuw
©

‘Tech en touch’ was het thema van ons congres. Op zijn Brabants gezegd gingen de inleidingen over het combineren van technologie met het verhaal van boeren en tuinders, die in de aard innovatoren zijn en dus goed weten wat je met technologie kunt doen. Het thema is bijzonder actueel. Computers, sensoren, robots en kengetallen zijn niet meer weg te denken uit onze bedrijfsvoering. Het aandeel technologie en data wordt de komende jaren groter en zal ons meer van dienst zijn.
Nu is de land- en tuinbouw een sector waar veel data zijn verzameld door LEI, CBS en Kadaster. Er is geen sector waarvan de data zo toegankelijk zijn opgeslagen. Een beetje handige surfer op het internet kan complete profielen maken en voorspellen wat er gaat gebeuren.
Gegevens, weerbeelden en losse feitjes worden verzameld en in the cloud opgeslagen. Het is een volgende revolutie, zo wordt beweerd. Revolutie? Dat weet ik niet, maar data worden steeds belangrijker.
Datawetenschapper Emile Aarts sprak tijdens ons congres over ‘dataficatie van de wereld’, ‘data als de nieuwe olie’ en ‘always online’ zijn. Hij liet zien dat er 1 miljard websites live staan, dat meer dan 1 miljard mensen online zijn en dat we in 2020 naar verwachting 24 miljard telefoons, iPads, laptops et cetera gebruiken die verbonden zijn met het internet. Dat levert miljarden gegevens op. Data zijn big business.’
Boeren en tuinders hebben veel data en dat wordt alleen maar meer en meer. Maar van wie zijn die data? Van de coöperatie, de handel, de verwerker, de supermarkt? Ook wij moeten goed nadenken en slim handelen om te voorkomen dat andere partijen de zeggenschap krijgen over onze gegevens en wij alleen nog ‘ons hoofd’ mogen uitlenen voor een foto op de verpakking.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer