Oud grasland nog niet zo gek

Oude graspercelen scoren significant beter dan jong grasland, het gaat vooral om het organischstofgehalte, de bodemchemie, bodemstructuur en waterhuishouding.

Dat blijkt uit een proef op twintig percelen grasland op klei, op tien bedrijven in Friesland en Groningen. De proef is uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut, Hogeschool Van Hall Larenstein en Projecten LTO Noord.

Stikstofopbrengst

De oude graspercelen (ouder dan twintig jaar) zijn vergeleken met tien jonge percelen (jonger dan tien jaar). De oude percelen bleken significant beter te scoren op bodemkwaliteit.

Dit vertaalt zich in een hogere stikstofopbrengst bij 0 kg N bemesting en een vergelijkbare grasopbrengst bij 300 kg N per ha. Door een hoger organischstofgehalte en een betere bodemstructuur presteert oud grasland goed in waterregulerende functies.

Eerherstel

'Oud grasland heeft dus bepaald niet afgedaan,' concludeert onderzoeker Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut. 'Het presteert op een aantal factoren even goed als jong grasland en op een aantal zelfs beter.'

Dat is volgens hem bemoedigend nieuws, met name nu het gebruik van meststoffen steeds meer gelimiteerd is. 'Door op oud grasland in te zetten, profiteert de veehouder van betere bodemkwaliteit en betere ecosysteemdiensten, zonder in te leveren op grasproductie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer