Scheurverbod stuit op verzet

Tubbergen - Boeren in afdeling Tubbergen van LTO Noord vinden het onbegrijpelijk dat percelen grasland die binnen de grenzen van naturagebieden liggen niet meer mogen worden gescheurd. De afdeling Tubbergen kaart dit aan bij Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA).
Door de beperkingen worden grondgebruikers gedwongen om op tijdelijk grasland tenminste iedere vijf jaar eenmalig een ander gewas te telen, zoals maïs. ‘Gekkenwerk. Het gaat om goede percelen grasland, vaak op mooie esgronden, waar helemaal geen natuurdoel op ligt. Het is dus niet om zomaar wat natuurland. In totaal hebben we het alleen hier in gemeente Tubbergen al over 60 hectare’, zegt LTO-bestuurder André Oude Vrielink.
Door het scheurverbod gaat ook de kwaliteit van het blijvend grasland achteruit, signaleert Oude Vrielink. ‘Als er eenmaal kweek in zit, mag je nu er nooit meer wat aan doen.’ Uitspoeling van stikstof, waar het de overheid om is te doen, is slechts gering, stelt hij. ‘Het land telkens omzetten, geeft juist een tegengesteld effect.’

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer