%27Een+snoepwinkel+zonder+kassa%27
Nieuws
© Engel Lameijer

'Een snoepwinkel zonder kassa'

Nederland moet een goede module vinden voor het vermarkten van landbouwkennis naar het buitenland, stelt oud-minister Gerda Verburg.

'Chinezen bijvoorbeeld vinden het prachtig dat ze bij ons onbeperkt kennis over de landbouw kunnen weghalen. Maar ze zullen niet zomaar weglopen als ze daarvoor moeten betalen', aldus Verburg.

Kansen voor akkerbouw

De voormalige bewindsvrouw is tegenwoordig permanent vertegenwoordiger voor Nederland bij de wereldvoedselorganisatie FAO in Rome. Zij sprak gisteren tijdens de Themadag Granen in Wageningen over de kansen voor met name de Nederlandse akkerbouw.

Kennisexport ziet Verburg als kans, maar dan wel tegen betaling. 'We moeten geen snoepwinkel zijn zonder kassa.'

Kennis onder de pet houden vindt Verburg geen optie. 'Dat werkt contraproductief. Als we vooruit willen, moeten we gewoon kennis kunnen delen.'

Blijven investeren

Verburg adviseert de akkerbouwsector daarom te blijven investeren in kennis, innovatie en duurzaamheid. 'De primaire sector moet dat samendoen met de ketenpartners. Daarom is een felicitatie voor de oprichting van de BO Akkerbouw met de verbindendverklaring voor onderzoek op z'n plaats'.

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer