Stop Zuid-Holland op intensieve veehouderij

Intensieve veehouderijbedrijven krijgen in Zuid-Holland geen mogelijkheden om onder bepaalde voorwaarden uit te breiden zoals het provinciebestuur zich had voorgenomen.

Stop+Zuid%2DHolland+op+intensieve+veehouderij
© Nieuwe Oogst

Vestiging van nieuwe bedrijven in de intensieve veehouderij blijft ook niet mogelijk. Dat heeft deze week althans het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland aan de statencommissie Duurzame Ontwikkeling laten weten.

Eerder besloot het provinciebestuur na overleg met de sector dat bedrijven in de intensieve veehouderij wel uitbreidings- en hervestigingsmogelijkheden zouden krijgen wanneer aan bepaalde eisen op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn voldaan zou worden.

Juridisch

Het bleek echter niet mogelijk om die voorwaarden juridisch vast te leggen in de provinciale Verordening Ruimte 2014. De hierin opgenomen voorwaarde van certificering is vanwege het ontbreken van ruimtelijke relevantie in strijd met de Wet ruimtelijke ordening.

Eisen stellen over duurzaamheid en dierenwelzijn via de provinciale verordening is niet gehonoreerd door het Rijk, blijkt uit de brief aan provinciale staten.

Eerder beleid

Gedeputeerde Staten zien af van het bieden van uitbreidingsmogelijkheden en vallen terug op het eerdere beleid waarin uitbreiding niet wordt toegestaan.

'Dat komt in feite neer op een uitrookbeleid. Als bestaande bedrijven zich niet meer kunnen vernieuwen verdwijnt de intensieve sector op termijn uit de provincie', stelt voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland.

Maatwerk

LTO Noord wil de discussie nogmaals starten en inzetten op maatwerk per bedrijf.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer