'Prijs biet naar 26 euro per ton'

De suikerbietenprijs ligt na het seizoen 2016-2017 op 25 tot 27 euro per ton, verwacht de Europese Commissie (EC).

De commissie merkt daarbij wel op dat de prijsontwikkeling na het beëindigen van het suikerquotumsysteem in september 2017 moeilijk is te voorspellen. Niet alleen de wereldsuikermarkt bepaalt dan de hoogte van de prijs, maar ook energieprijzen, wisselkoersen, de economische ontwikkeling en de impact van het vrijgeven van de isoglucoseproductie.
'Vermoedelijk zal de Europese suikerprijs 75 tot 85 euro per ton hoger liggen dan de wereldmarktprijs, maar toch zal de Europese Unie (EU) een netto exporteur van suiker blijven vanwege de uitstekende kwaliteit van de suiker', meent de EC.
De prijs van ongeveer 26 euro per ton komt tot stand in een Europese markt waar de suikerproductie met ongeveer 5 procent zal toenemen. Die hogere productie is volledig toe te schrijven aan een beter teeltrendement per hectare. De commissie voorziet dat na 2017 het EU-suikerbietenareaal gaat dalen.
'Er worden vermoedelijk minder bieten verwerkt tot ethanol, maar dat is weer afhankelijk van de prijs van een vat olie en het naleven van de bijmengingsrichtlijn van ethanol aan fossiele brandstoffen', houdt de EC een slag om de arm.
Van de Franse suikerbieten wordt momenteel een derde verwerkt tot ethanol. Dat percentage ligt bij de andere grote ethanolproducent in de EU, Duitsland, op 20.

Prijsherstel

Tot het einde van het quotumtijdperk verwacht Brussel nog wel een herstel van de suikerprijzen. Dat komt doordat partijen zoals Czarnikow, FO Licht, ISO en het Amerikaanse ministerie van Landbouw hun suikeroogstprognoses voor het seizoen 2015-2016 hebben bijgesteld. De productie, met name in Azië, valt lager uit dan eerder ingeschat.
De suikerproductie komt daardoor onder het niveau van de consumptie te liggen, wat stijgende prijzen tot gevolg zal hebben. De aanpassing van de oogstverwachtingen heeft na aanvankelijke dalingen van de prijs geleid tot prijsverhogingen op de internationale markten.
Dat de consumptie groter wordt dan de productie was al eerder aangegeven. In het rapport 'OECD-FAO Agricultural Outlook 2015-2024' voorspelde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) al dat dit in de komende twee jaar het geval zou zijn. Op de langere termijn daalt de consumptie echter weer onder het niveau van de suikerproductie, denkt de FAO.
Over acht jaar, in 2024, ligt het mondiale aanbod (in ruwesuikerequivalent) op 220 miljoen ton en de productie op 260 miljoen ton. Op dit moment zijn die cijfers respectievelijk 180 miljoen en 181 miljoen ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer