Unitip: Flevolandse teler verdient meest

Akkerbouwers uit Flevoland die deelnemen aan het Unitip-systeem van Suiker Unie realiseerden vorig jaar een financiële opbrengst van 4.065 euro per hectare. Dat blijkt uit het verslag van het teeltregistratieprogramma Unitip van Suiker Unie over 2015.

Met die financiële opbrengst (inclusief surplus) zitten de telers in Flevoland ruim 250 euro per hectare boven het gemiddelde 3.800 euro van alle deelnemers. Het saldo eigen mechanisatie komt uit op 3.445 euro per hectare. Met 351 euro per hectare is de loonwerker in de regio Flevoland het duurst.
Ook telers in het zuidwesten van het land zitten met een financiële opbrengst van 4.011 euro per hectare ruim boven het landelijk gemiddelde. In deze regio komt het saldo eigen mechanisatie uit op 3.307 euro per hectare.
De regio’s Holland (3.879 euro) en Noordelijke lichte grond (3.733 euro) zitten met de financiële opbrengst ongeveer op het gemiddelde. Het saldo eigen mechanisatie komt dan uit op ruim 3.100 euro per hectare. Op de Noordelijke lichte gronden zijn de loonwerkkosten met 272 euro per hectare het laagst.
De Unitip-regio's Noordelijke Klei, Zuidoost klei/löss en Zuidoost zand zitten met een financiële opbrengst van respectievelijk 3.324 euro, 3.378 euro en 3.418 euro onder het landelijk gemiddelde. Het saldo eigen mechanisatie zit tussen de 2.650 en 2.800 euro per hectare.
De gegevens zijn gebaseerd op ruim 7.500 hectare van ruim 1.200 bietenpercelen, met netto gemiddeld 89 ton bieten per hectare en 16,7 procent suiker. Dit is goed voor een gemiddelde suikeropbrengst van 14.775 kilo per hectare.

Zaaidatum

De gemiddelde zaaidatum kwam vorig jaar uit op 29 maart. De regio Flevoland zit precies op dit gemiddelde. De regio Zuidwesten zaaide gemiddeld op 21 maart en Holland op 24 maart. De andere regio's zitten met de gemiddelde zaaidatum in de eerste zeven dagen van april.
Uit de cijfers van Unitip blijkt dat zaaien voor 15 maart vorig jaar in elke regio bijna altijd de hoogste suikeropbrengst geeft. De regio's Flevoland en Zuidwesten hebben mede door het vroege zaaitijdstip gemiddeld de hoogste suikeropbrengsten per hectare. 'Vroeg zaaien in een bekwaam zaaibed leidt tot de hoogste suikeropbrengst', wordt geconcludeerd.
De combinatie van veel neerslag eind maart en het aanhoudende droge weer in april leidde tot een lager plantaantal en veel overzaai (1.490 hectare). Twee nachten met zware vorst in het oostelijk deel van Nederland zorgde voor 632 hectare overzaai.
Vorig jaar zijn er door stressfactoren zoals korstvorming, diep zaaien, nachtvorst en droogte beduidend meer schieters geweest dan normaal. De meeste schieters kwamen voor in de kleigebieden in de kustregio, blijkt uit de cijfers. Rasverschillen zijn onder normale omstandigheden niet of nauwelijks merkbaar.
De Agrarische Dienst van Suiker Unie wijst in het Unitip-verslag op de positieve invloed van organische stof op de bodemvruchtbaarheid en bodemweerbaarheid. Het advies is om de afbraak en aanvoer van organische stof in evenwicht te houden. Een ander advies is om bij de bemesting niet alleen te kijken naar stikstof, fosfaat en kali, maar ook naar elementen als borium, magnesium en mangaan.
Het bestrijden van bladschimmels is vorig jaar dertien dagen lager begonnen in vergelijking met 2014. Het verschil komt doordat de eerste bladschimmels in 2015 pas later op de percelen is waargenomen. Dit is een van de redenen dat het gemiddeld aantal bespuitingen iets onder de twee keer lag, terwijl dat in 2014 iets boven de twee keer lag.
Vorig jaar heeft 44 procent van de Unitip deelnemers twee keer tegen bladschimmels gespoten. Eén keer spuiten vond 20 procent van de telers voldoende, 25 procent koos voor 25 procent en 3 procent voor vier keer spuiten. Van de telers voerde 8 procent geen bespuiting uit.

Suikeropbrengst

De Unitip-deelnemers realiseerden een netto opbrengst van gemiddeld 88,74 ton per hectare, 16,70 procent suiker en 14.774 kilo suiker per hectare. De telers uit Flevoland kwamen met gemiddeld 16.117 kilo suiker per hectare uit op de hoogste productie van alle regio’s. Dit werd gerealiseerd met een netto-opbrengst van gemiddeld 97,41 ton per hectare met een suikergehalte van 16,54 procent.
Telers die niet meedoen aan Unitip, behaalden een opbrengst van gemiddeld 82,47 ton, 16,70 procent suiker en 13.784 kilo suiker. Dat is 990 kilo per hectare minder dan de Unitip-deelnemers. 'Meedoen loont dus', concludeert de Agrarische Dienst van Suiker Unie. Met ingang van 2018 hoort deelname aan Unitip bij de leveringsvoorwaarden van Suiker Unie (zie kader).
Het streven van Suiker Unie is om in 2020 een wortelopbrengst te realiseren van 90 ton per hectare en een suikergehalte van 18 procent. Daarmee blijft de bietenteelt in Nederland renderend. Om dit zo te houden is vorig jaar de ambitie 1890 uitgesproken.
Het helpt daarbij om teeltinformatie met Unitip vast te leggen en dit te gebruiken om de bietenteelt verder te optimaliseren. Daarnaast wil de Agrarische Dienst van Suiker Unie gebruikmaken van andere data zoals bodemkaarten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer