Stormschades drukken winst Achmea

Stormschades hebben Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland, vorig jaar ruim 120 miljoen euro gekost. 'Een groot deel daarvan is toe te rekenen aan de agrarische sector', geeft Adri Witlox namens de verzekeraar aan.

Stormschades+drukken+winst+Achmea
© Totaal Service Tuinbouw

De totaal door de agrarische sector geclaimde schade door weersinvloeden bedroeg in 2015 ruim 42 miljoen euro. Dat maakte Achmea, met merken als Interpolis, FBTO, Zilveren Kruis, Avéro, Inshared en Centraal Beheer, dinsdag bekend.

'De schade is ontstaan door zeer locale windhozen zoals de calamiteit op 30 en 31 augustus in de Bommelerwaard en rond Huissen', stelt Witlox als hoofd van Interpolis | Agrarisch Bureau.

Operation

Mede hierdoor daalde de operationele winst van het concern met 5 procent tot 368 miljoen euro. 'Grote stormen veroorzaakten veel schade bij klanten', zegt bestuursvoorzitter Willem van Duin.

Ook een stijging van de kosten van de gezondheidszorg drukte op het resultaat. Achmea zette 481 miljoen euro in om de stijging van premies van zorgverzekeringen van klanten dit jaar te beperken.

Nettowinst

De nettowinst verbeterde het afgelopen jaar wel sterk, tot 386 miljoen euro. Een jaar hield het bedrijf onder de streep slechts 16 miljoen euro over. Toen werd de winst flink gedrukt door hoge reorganisatiekosten.

Achmea schrijft de winstgroei over 2015 toe aan kostenverlagingen, over de volle breedte van het bedrijf. De totale inkomsten bleven in 2015 stabiel op een kleine 20 miljard euro.

Reorganisatie

Achmea maakte ook bekend dat de kosten inmiddels met 300 miljoen euro zijn verlaagd, als gevolg van de twee jaar geleden ingezette reorganisatie.

Als onderdeel daarvan daalde het totaal aantal medewerkers met een vast dienstverband vorig jaar met 1.144 tot 15.412. Het bedrijf kondigde eind 2013 aan vierduizend van de in totaal zeventienduizend banen te zullen schrappen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer