Sector zoekt naar duurzame ‘hotspots’

De voedselsector werkt aan 'duurzaamheidshotspots'. Daarmee brengt de alliantie Verduurzaming Voedsel in kaart waar in de voedselketen de grootste verduurzamingswinst valt te behalen.

Sector+zoekt+naar+duurzame+%E2%80%98hotspots%E2%80%99
© NVT

Dat zei Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel, maandagavond tijdens een bijeenkomst van de sector met staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

De alliantie heeft als doel dat al het voedsel dat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is in 2020 duurzamer geproduceerd, verwerkt en gedistribueerd wordt.

Met de 'duurzaamheidshotspots' brengt de alliantie voor belangrijke grondstof- en productketens in kaart waar de grootste verduurzamingsimpact te behalen is en welke stappen bedrijven kunnen zetten.

De Alliantie werkt hierbij samen met de internationale organisatie The Sustainability Consortium en met nationale kennispartners.

Complex

'Met de hotspotbenadering willen we verduurzaming in de agrifoodketen overzichtelijker en beter grijpbaar maken. Maar verduurzaming blijft een complex proces dat veel tijd en inspanning vraagt. Daarom zetten we extra in op transparantie in de keten en richting consument', aldus Dijkhuizen.

De alliantie stelt dit jaar met het ministerie van Economische Zaken een actieplan op voor verbetering en uitbreiding van productinformatie en traceability in de agrifoodketen. Hierbij wordt aangesloten op de systemen die er al zijn.

MeatNL

Voor de productgroep vlees start de Alliantie samen met de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij een platform voor de marktontwikkeling van duurzamere dierlijke producten, onder de werktitel MeatNL. Met dit platform moet de vraag naar en aanbod van duurzamer vlees en vleeswaren nog beter aan elkaar worden verbonden.

De Alliantie Verduurzaming Voedsel is een samenwerkingsverband van onder meer LTO Nederland, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindusttie (FNLI).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer