LTO+en+FNSEA+willen+wijziging+nitraatrichtlijn
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO en FNSEA willen wijziging nitraatrichtlijn

De Europese Nitraatrichtlijn moet worden aangepast omdat deze in de boerenpraktijk tot toenemende problemen leidt. Daarover zijn LTO Nederland en de Franse landbouworganisatie FNSEA het met elkaar eens.

Bestuurders van beide organisaties overlegden met elkaar in het Brabantse Wintelre. De ontmoeting met de Fransen, de eerste sinds jaren, vond plaats op het bedrijf van ZLTO-voorzitter Hans Huijbers.

Bij de EU Nitraatrichtlijn dienen niet de maatregelen centraal te staan, maar de doelen die gehaald moeten worden, vinden beide organisaties.

Mestgift en bodemvruchtbaarheid

In Nederland en in Frankrijk spelen problemen met beperking van de mestgift en behoud van bodemvruchtbaarheid. Ook is er onduidelijkheid over de wijze van meten en laboratoriumtests.

Het Europese nitraatbeleid, met weliswaar verschillen tussen de EU-lidstaten, wordt als oneerlijk en onevenwichtig ervaren. LTO en FNSEA willen dat de 'goede landbouwpraktijk' mogelijk blijft. Het is voor hen uitgangspunt voor aanpassing van de EU-richtlijn.

Varkenshouderij

De stemming onder Franse boeren is in meerdere delen van het land grimmig. Vooral in de varkenssector zijn er weer heftige confrontaties met verwerkende bedrijven, overheden en politie.

Afgesproken is dat vertegenwoordigers van de varkenshouderij uit beide landen het gesprek aangaan over een betere afstemming van vraag en aanbod in Europa van varkensvlees.

Concurrentiepositie

Ook is gesproken over de verschillen in concurrentiepositie, die het gevolg zijn van overheidsbeleid. FNSEA-voorzitter Xavier Beulin is het met LTO eens dat in Europa wordt gestreefd naar een gelijk speelveld voor agrarische ondernemers.

'De verschillen in economisch en sociaal opzicht tussen boeren in ons land en in Frankrijk zijn aanzienlijk. Maar tegelijkertijd is er veel meer dat ons bindt', zei LTO-voorzitter Albert Jan Maat na afloop van het overleg met de FNSEA.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer