Copa%3A+maak+einde+aan+Russische+boycot
Nieuws
© Copa Cogeca

Copa: maak einde aan Russische boycot

De Europese landbouwlobby wil dat de Europese Commissie snel onderhandelingen opent met Rusland om een einde te maken aan het embargo op varkensvlees, dat deze maand twee jaar geleden werd ingesteld.

Dat zei de voorzitter van Copa Cogeca, Pekka Pesonen, donderdag in een persconferentie in Brussel. LTO-Nederland is een van de leden van Copa Cogeca.

‘Het liefste was het Russische embargo gisteren al van tafel’, zegt Pesonen. ‘De realistische aanpak is dat we eerst ervoor moeten zorgen dat er daadwerkelijk onderhandelingen kunnen plaatshebben. Dat is in de handen van EU-buitenlandchef Federica Mogherini en de ministers van Buitenlandse Zaken.’

Voort maken

De Fin maande de Europese Commissie ook om voort te maken met de onderhandelingen voor een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten, TTIP. ‘Wij zijn zeer voorstander van de TTIP-onderhandelingen en hopen op een alomvattend en gebalanceerde uitkomst.’

Volgens Pesonen dreigt er gevaar voor de Europese landbouwsector als een rivaliserend verdrag eerder in werking treedt dan TTIP. Onlangs sloten Amerikaanse onderhandelaars met elf andere landen, waaronder Japan en Australie, het TPP-akkoord. De Europese lobbyist vindt daarom dat Europa moet opschieten met TTIP. ‘Anders hebben onze concurrenten, vooral in Japan en de VS, een comparatief voordeel.’

Meer financiële middelen

Copa Cogeca riep ook op tot andere maatregelen om de melkveesector en varkenssector te helpen. Zo opperen ze om meer financiële middelen vrij te maken om boeren te helpen hun leningen te herfinancieren.

‘Er zijn goede vooruitzichten voor de Europese landbouw. We moeten alleen nu even een moeilijke periode overbruggen’, aldus Pesonen. Met bijvoorbeeld leningen van de Europese Investeringsbank kunnen jonge agrariërs worden geholpen.

Tegelijk is het niet alleen ‘Brussel’ dat meer moet doen, zei Pesonen. De Europese Commissie heeft vorig jaar september 420 miljoen euro vrijgemaakt voor EU-landen om aan boeren uit te delen. Nog maar een kwart van dat geld is vijf maanden later uitgekeerd, volgens Pesonen vanwege ‘bureaucratie’.

Peter Teffer

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer