LTO wil verduurzamen via langere pacht

Provincie Noord-Holland denkt er over na om in het nieuwe Grondbeleid de pachtvoorwaarden voor 2017 aan te passen en te voorzien van duurzaamheidseisen. LTO Noord wijst op de nodige knelpunten.

LTO+wil+verduurzamen+via+langere+pacht
© John Oud


De provincie wil inzetten op verduurzaming van de landbouw en wil dit mede stimuleren door duurzaamheidscriteria te koppelen aan de uitgifte van 3.000 hectare provinciale pachtgronden.

LTO Noord-Holland vindt dat verduurzaming via het provinciale grondbezit wel kan, maar dan via het uitgeven van pachtgrond voor langere duur, minimaal vier jaar. 'Dat geeft de prikkel aan de pachter goed voor de grond te zorgen', stelt provincieaal bestuurslid Arwin Bos.

Roofbouw

Daarnaast is een niet te hoge pachtprijs een goed middel tegen roofbouw, aldus Bos, die zijn boodschap aan de commissie Mobiliteit en Financiën heeft meegegeven.

LTO Noord-Holland ziet nogal wat knelpunten in de maatregelen die de provincie overweegt op basis van een CLM-rapport. Zoals de voorwaarden van het groen houden van percelen voor 75 procent van het jaar en het toepassen van akkerranden.

Ongewenste effecten

Bos: 'Wat zal de uitwerking zijn voor individuele bedrijven? Waarop zijn keuzes gebaseerd en waarom weegt de ene maatregel zwaarder dan de ander?'

Hij wijst op het probleem van ongewenste effecten die optreden bij pachtvoorwaarden en gunningscriteria. 'Ondernemers worden daardoor in een bepaalde richting geduwd die niet altijd duurzaam hoeft te zijn', volgens de LTO-bestuurder. 'Denk daarbij ook aan economische duurzaamheid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer