Doel is om BVD-virus helemaal uit te bannen

Rundveehouders in Zeeuws-Vlaanderen worden sinds 2014 uitgedaagd hun bedrijven BVD-vrij te maken. Er is veel bereikt. Toch hoopt ZLTO dat nog meer boeren zich vrijwillig bij het project aanmelden.

Sinds de start van het ZLTO-project ‘Uitbanning BVD in Zeeuws-Vlaanderen’ twee jaar geleden hebben 87 rundveehouders zich geregistreerd als deelnemer. Dit betreft 61 melkveehouders en 26 overige rundveehouders uit Zeeuws-Vlaanderen.
Een groot deel van hen heeft het financiële steuntje in de rug benut om de BVD-status op het bedrijf in beeld te brengen. Maar om de zeer besmettelijke virusinfectie uit te bannen is het noodzakelijk dat ook de overige rundveehouders meedoen. Het project loopt nog tot en met juli 2016 en is gebaseerd op vrijwillige deelname.
BVD is een bedreiging voor alle bedrijven met rundvee, ook voor bedrijven die al ‘BVD-vrij’ zijn. Blijvende monitoring en een gerichte aanpak in overleg met de dierenarts is dan ook van wezenlijk belang.
Eddy Claeys uit Biervliet, die namens de vleesveehouders zitting heeft in de projectgroep, kan erover meepraten. Vier jaar geleden werd bij hem op het bedrijf een kalf geboren met BVD. Waarschijnlijk was het moederdier besmet tijdens een keuring en was ze drager van het virus.
De dierenarts vertelde de vleesveehouder over de grote risico’s van BVD. ‘Het virus is moeilijk te herkennen, maar richt veel schade aan, zowel gezondheidstechnisch als economisch. In mijn geval hoefden er maar twee dieren te worden geruimd. Had ik geen onderzoek laten doen, dan was de kans aanwezig geweest dat op den duur de helft van mijn veestapel besmet zou zijn. Maar elk ziek dier is een verliespost.’
Claeys deelt zijn kennis en ervaring met collega’s die zich nog niet bij het project hebben aangemeld. Doel is om BVD 100 procent uit te bannen.
Zeeuws-Vlaanderen is uniek in haar aanpak van BVD. Nergens anders in Nederland wordt op zo’n grote schaal onderzoek verricht. Bijna alle melkveebedrijven doen al mee en van de vleesveebedrijven bijna alle grote bedrijven.
Tien maanden geleden is bij Claeys het laatste geval van BVD aangetoond. Hij hoopt in mei BVD-vrij te worden verklaard. Daarna wordt zijn veestapel elk jaar steekproefsgewijs onderzocht. Ook daarvoor heeft ZLTO financiering opzij gezet. Voor alle deelnemers die BVD-onderzoek hebben uitgevoerd en vervolgonderzoek doen, is een extra tegemoetkoming beschikbaar van 160 euro. De hoogte van de tegemoetkoming van een eerste onderzoek bedraagt 110 euro.
Rundveehouders kunnen zich nog steeds aanmelden. ‘Om de virusinfectie daadwerkelijk uit te bannen hebben we er allemaal baat bij dat er zoveel mogelijk melkvee- en vleesveehouders met de BVD-aanpak aan de slag gaan’, zegt de vleesveehouder uit Biervliet.
Voor aanmeldingen of vragen: stuur een mail naar ZLTO-adviseur veronique.verdurmen@zlto.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer