Boeren+en+tuinders+iets+optimistischer
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Boeren en tuinders iets optimistischer

De Agro Vertrouwensindex is het afgelopen kwartaal licht gestegen. Met name akkerbouwers, melkveehouders en glastuinbouwers zijn wat optimistischer dan een kwartaal geleden.

Het LEI publiceerde woensdag de nieuwste Agro Vertrouwensindex. Die steeg van ruim 14 naar bijna 17 punten. Een jaar geleden was dat nog 8 punten.

Op een schaal van min 100 tot plus 100 is deze stijging volgens het LEI beperkt. Een index boven 0 betekent dat een meerderheid van de ondernemers vertrouwen heeft in hun onderneming.

Toekomstverwachting

Vooral bij akkerbouwers en opengrondstuinders steeg de verwachting dat hun bedrijf zich op de middellange termijn goed zal ontwikkelen. Ook pluimveehouders waren iets positiever.

In andere sectoren daalde deze index. Voor het jaar 2016 verwachten met name akkerbouwers en glastuinders lagere prijzen en rekenen varkenshouders op hogere opbrengstprijzen.

Stemmingsindex stabiel

Per sector veranderde de stemmingsindex over de huidige situatie soms sterk. Zo zijn melkveehouders beter gestemd dan een kwartaal eerder, ondanks de lage prijzen.

Vooral varkenshouders zijn negatief over de huidige situatie op hun bedrijf. Die stemmingsindex daalde voor de derde achtereenvolgende keer naar een voorlopig dieptepunt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer