Positieve actie is beste remedie in sombere tijden

Positieve+actie+is+beste+remedie+in+sombere+tijden
© NvLj

Somberheid is troef. Die indruk blijft hangen bij een blik op actuele agrarische kengetallen. Zo publiceerde het LEI deze week een nieuwe versie van de driemaandelijkse Agro Vertrouwensindex. Uitgedrukt in punten komt het vertrouwen van agrarische ondernemers in de toekomst uit op 7 tot 8 punten. Een jaar geleden lag diezelfde index nog tussen de 15 en de 20 punten. Ondernemers in nagenoeg elke sector oordelen negatiever over de verwachte situatie de komende twee tot drie jaar.
Enkele dagen eerder meldde het CBS dat voor het eerst in jaren de waarde van de agrarische export daalt. In de eerste vier maanden van 2015 ging het om een teruggang met 2,7 procent. Dat heeft alles te maken met de internationaal dalende prijzen voor agrarische grondstoffen. Bovendien tellen de effecten van de Russische importbeperkingen flink mee. De handel moet genoegen nemen met lagere verkoopprijzen en daar merken boeren en tuinders de gevolgen van.
Ondernemers die daar bovenop nog te maken krijgen met overheidsmaatregelen als fosfaatrechten, beperkingen rond Natura 2000-gebieden, zuiveringsplicht voor afvalwater en onwerkbare regelgeving rond tijdelijke arbeid kan dan makkelijk de moed in de schoenen zinken. Het schetsen van lichtpuntjes op de langere termijn maakt in zo’n situatie niet veel indruk.
Belangrijk is wel om te weten dat belangenorganisaties als LTO Nederland nu ‘knokken’ voor het verbeteren van de situatie. Niet met behulp van brandende autobanden, maar door positieve actie als het steunen van keteninitiatieven en het wijzen van politici op hun verantwoordelijkheid.
Het biedt geen garantie dat elke boer en tuinder het gaat redden, maar zo’n gezamenlijke aanpak is wel de beste manier om perspectief te bieden aan een sector in sombere omstandigheden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer