Lichte+daling+Agro+Vertrouwensindex
© Nieuwe Oogst

Lichte daling Agro Vertrouwensindex

Na drie achtereenvolgende kwartalen van stijging is de Agro Vertrouwensindex in het eerste kwartaal van 2014 licht gedaald.

Het niveau bleef wel boven dat van de eerste drie kwartalen van 2013. Alleen bij de pluimveehouders en akkerbouwers nam het vertrouwen in het eerste kwartaal van 2014 iets toe.

In de pluimveehouderij is de gemiddelde stemming nu vier kwartalen achtereen verbeterd. In absolute zin is de stemming het best onder de melkveehouders, gevolgd door de akkerbouwers.

Glastuinders meest pessimistisch

De glastuinbouwers zijn al langere tijd het meest pessimistisch. De varkenshouders, pluimveehouders en opengrondstuinbouwers zitten daartussenin.

De uitkomsten van de Agro Vertrouwensindex laten zien dat ondernemen in de land- en tuinbouw een complexe zaak is, vindt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. 'Het vertrouwen onder boeren en tuinders wordt bepaald door marktontwikkelingen en klimaatomstandigheden.'

Terugdraaien lastenstijgingen

Maar de politiek speelt volgens Maat ook een rol. 'Met de groeiende lastenverzwaringen is het voor boeren en tuinders ook lastig om vertrouwen in de toekomst te houden. Alle reden dus om lastenstijgingen terug te draaien nu er meer financiële ruimte is in Den Haag.'

Lastenverlichting maakt dat boeren en tuinders de marktontwikkelingen en klimaatomstandigheden beter kunnen opvangen, meldt Maat als reactie op de meest recente Agro Vertrouwensindex.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 4°
  30 %
Meer weer