'Natuurkorstkaas is voor boeren vaak een nieuwe wereld'

Een natuurkorstkaasmakerij verrijst binnenkort in Rhenen. Initiatiefnemer is Hans Boot. Samen met een aantal melkveehouders met oude Nederlandse rassen als Blaarkoppen en Lakenvelders vermarkt hij natuurkorstkaas. Het levert de boeren een financiële plus op.

Wat is natuurkorstkaas?

'Het is een combinatie van de melk van oud-Hollandse rassen en de natuurlijke micro-organismen voor de korstvorming, zoals bij Franse kaas gebruikelijk is. Dus geen plastic, zoals bij Goudse kaas, maar een natuurlijke korst, waardoor de kaas anders rijpt. Daarbij is de toevoeging van zout minimaal en is de smaak van de kaas van Lakenvelders en Blaarkoppen verschillend.'

Wat is de aanzet geweest om deze kaas te maken met boeren in de Gelderse Vallei?

'Het melkquotum ging eraf en als voormalig kaasimporteur dacht ik dat er voor een aantal melkveehouders in de Gelderse Vallei kansen lagen om een specialiteitenkaas met natuurkorst te gaan maken.'

Waarom begint u een natuurkorstkaasmakerij in Rhenen?

'We kunnen de vraag niet aan, zodat we de kaasmakerij Hollandsche Meesters oprichten. Ik reken erop dat die in de zomer al gaat draaien. Dan kunnen we het dubbele aantal kilo's melk aan. Nu verwerken we zo'n 500.000 kilo melk.'

Hoe verovert de kaas een plaats op een markt, die al verzadigd lijkt?

'Voor een eerlijk product is er een markt. De kaas van de melk van oud-Hollandse koeien en met een natuurlijke korst leveren we aan kaasspeciaalzaken en de horeca.
'De uitdaging voor ons is de consument duidelijk te maken dat de natuurkorst, typisch Frans en Zwitsers, gewoon eetbaar is.'

Wat maakt het zo aanlokkelijk als verdienmodel voor de boer?

'De vier aangesloten boeren krijgen 5 cent extra per kilo melk. Het uitgangspunt is dat zij er een goed stuk brood mee kunnen verdienen.
'Het verdienmodel werkt niet met een standaardprijs, maar is op de bedrijfsvoering van elke individuele boer afgestemd. We hebben er baat bij dat elke boer die meedoet ervan kan bestaan.'

Kunt u nog meer boeren gebruiken?

'Ik voer momenteel gesprekken met boeren die geïnteresseerd zijn om mee te doen. De lat ligt hoog. De oud-Hollandse koeien moeten pure en biologische melk leveren.

'Het is voor de boeren vaak een nieuwe wereld met een nieuw product. Het is voor hen bijzonder dat hun naam ook op het label van de kaas wordt vermeld, of het nu Lakenvelder- of Blaarkopkaas is.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer