Praktijktest+Veenhuis+NIR%2Dsensor+%28video%29
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Praktijktest Veenhuis NIR-sensor (video)

Veenhuis Machines in Raalte gaat bij werktuigencoöperatie CWV Emmen de toepassing van de NIR-sensor, het mobiele analyse-instrument voor mest, in de praktijk testen.

De NIR-sensor kan met nabij-infraroodlicht gelijk de gehalten in de drijfmest bepalen.

De techniek biedt kansen om de meststoffen in het groeiseizoen optimaal te benutten. De aftrap van de pilot was woensdag in Noord-Sleen.

Mooie mix

'We zijn er nu aan toe om de NIR-sensor in de praktijk te testen. Dat kan goed bij CWV Emmen. Zij hebben een mooie mix van veehouderij en akkerbouw', zegt Walter Veenhuis, directeur van Veenhuis Machines.

'Met deze pilot willen we kennis verkrijgen om de precisietechniek verder te ontwikkelen. Ook kijken we naar het nut. Onze klanten moeten er aan kunnen verdienen', zegt Veenhuis.

Werktuigencoöperatie

De werktuigencoöperatie was toe aan een nieuwe zodenbemester. Als vaste klant van Veenhuis kregen ze er een tweede bemester met NIR-sensor 'gratis' bij.

'De veehouderij en akkerbouw willen steeds meer op maat meer bemesten', zegt Reind Katerbert, voorzitter van CWV Emmen. 'Omdat de gehalten gelijk bekend zijn, zullen er meer mogelijkheden komen voor mestafzet in de buurt.'

Vloeibare kunstmest

Een tweede stap is om tegelijk vloeibare kunstmest toe te voegen, zodat op zowel het maximum aan fosfaat als stikstof is te bemesten.

Afhankelijk van de gemeten gehalten in de drijfmest is met vloeibare kunstmest de bemesting op het gewenste niveau brengen. De voetjes zijn daarom voorzien van een extra toevoerleiding.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer