Mooiste kippenuitloop in Utrecht

Pluimveehouder Wim Thomassen uit Overberg heeft de mooiste kippenuitloop van Nederland. De publieksprijs ging naar pluimveehouder Kees Sijbenga uit Hooghalen (Drenthe).

Mooiste+kippenuitloop+in+Utrecht
© Dierenbescherming

De verkiezing van de 'mooiste kippenuitloop van Nederland' is een onderdeel van het praktijknetwerk 'Bomen voor Buitenkippen'.

Binnen het netwerk hebben biologische pluimveehouders samen met het Louis Bolk Instituut gewerkt aan het optimaliseren van de uitloop.

Beschutting

Hierbij is rekening gehouden met verschillende aspecten als beschutting voor de kippen, opbrengst in de vorm van fruit, brandstof of strooisel, verspreiding van de kippen, het weren van watervogels en biodiversiteit.

De resultaten uit dit netwerk zijn gebundeld in de brochure: 'Bomen voor Buitenkippen'.

Beplanting

In de periode van 2012 tot begin 2015 hebben testbedrijven verschillende typen beplanting onderzocht op hun geschiktheid voor in de kippenuitloop.

De testbedrijven stelden zich tot doel een kippenuitloop te realiseren die op een duurzame manier beschutting bood aan hun dieren en waarbij ze rekening hielden met verschillende factoren. In eerste instantie moeten de kippen zich er thuis voelen.

Vogelgriepvirus

Een bijkomend voordeel is dat een uitloop met bomen en struiken een stuk minder aantrekkelijk voor grasetende watervogels is, zoals ganzen en eenden.

Deze dieren hebben vaker het vogelgriepvirus bij zich dan andere vogels en vormen dus een risico voor het pluimvee.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer