'Teler kan zien of middel werkt'

Telers kunnen zelf de werkzaamheid van groene gewasbeschermingsmiddelen beoordelen, zegt LTO Nederland.

Deze beoordeling zou niet meer onder de hoede van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) moeten vallen. Dat levert te veel vertraging op en zorgt voor extra kosten bij producenten van deze middelen. Bij de toelating van middelen moet het Ctgb alleen kijken naar de risico's voor mens, dier en milieu, stelt Joris Baecke, voorzitter van de werkgroep Plantgezondheid van LTO Nederland.
De eisen van het Ctgb aan de werkzaamheid van middelen bemoeilijken de toelating van groene middelen omdat veel daarvan niet 100 procent werken. 'Telers moeten dat toch voor hun eigen gewas en ras kunnen uitproberen', redeneert Baecke.
Volgens Luuk van Duijn, directeur van het Ctgb, schrijft Brussel voor dat middelen ook op hun werkzaamheid worden beoordeeld. Van Duijn wil wel ruimte zoeken voor groene middelen. 'Daarvoor zal het Ctgb proberen de drempels op een aanvaardbaar niveau te krijgen.'

Afspraken

Tijdens de dialoog Duurzame Gewasbescherming, deze week in Nootdorp, is beklonken dat LTO in verschillende sectoren vijf pilots gaat uitwerken om duurzame oplossingen te vinden voor concrete knelpunten. Deze pilots krijgen de steun van het ministerie van Economische Zaken, het Ctgb en de Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie.
Een andere afspraak uit de Nootdorp-dialoog is dat Greenpeace een campagne start om consumenten te helpen kiezen voor duurzaam geteelde producten. Ook gaan brancheorganisaties voor de voedselverwerkende industrie hun leden wijzen op het belang van duurzame gewasbescherming bij het inkopen van groente, fruit, bloemen en planten.
Baecke, die aan de dialoog deelnam, zegt dat ondanks de vaart die er nu wordt gemaakt met de vergroening van middelen, er nog een lange weg te gaan is naar een geheel groene gewasbescherming.
LTO heeft bij staatssecretaris Martijn van Dam van EZ benadrukt dat telers niet kunnen zonder een goedgevulde 'gereedschapkist', met voldoende middelen en maatregelen, om een gezond gewas te houden. 'Dat realisme heerste ook tijdens de dialoog bij veel aanwezigen', zegt Baecke. 'Daar werd de ambitie gedeeld dat de Nederlandse land- en tuinbouw wereldleider wil blijven en zich kwalitatief wil blijven onderscheiden. Voor het behoud van die koploperspositie zal de sector verder moet vergroenen.'
Van Dam liet in Nootdorp weten dat hij chemische middelen alleen als een uiterst redmiddel ziet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer