Nu al beslissen over straks vaccineren blauwtong

Terwijl het blauwtongvirus in Frankrijk rondwaart, moet de Nederlandse veehouderij nu al nadenken over vaccinatie bij een eventuele uitbraak in ons land. Het vaccin is op, een bestelling is na minimaal drie maanden binnen. Grootschalige preventieve inzet van het vaccin beperkt de gevolgen van het virus in ons land.

1 Wat is de kans dat het virus ons land aandoet?

Dit is lastig te voorspellen. Een strenge winter zou die kans verkleinen, maar dit geeft geen garantie. Ook de houding van de Belgen speelt een rol. Bij massale vaccinatie stoppen ze mogelijk het virus.
De import van niet-gevaccineerde Franse dieren blijft riskant. Eenmaal in Nederland wordt het virus via knutten verder verspreid.

2 Kunnen we dan direct vaccineren?

De zorg betreft de beschikbaarheid van vaccin. Dat is er momenteel niet. En het aanmaken duurt zeker drie maanden. Dat betekent dat we nu al moeten nadenken over hoe we met blauwtong willen omgaan. Moet er nou wel of geen vaccin op voorraad worden gemaakt? Met andere woorden: willen houders van runderen, schapen en geiten nu al de keuze maken om mogelijk te zijner tijd te enten? Die vragen stelt ook LTO Nederland.

3 Wat betekent een uitbraak?

Bij een uitbraak is er wellicht het advies om te vaccineren en komen er vervoersbeperkingen en export beperkingen. Dat gaan veehouders allemaal voelen in hun portemonnee. Ook ondernemers die niet produceren voor de export.
De huidige exportpositie is daarom heilig en dus moeten we vrij blijven van blauwtong, benadrukt LTO.
Daarvoor is preventief vaccineren de meest geëigende en zekere oplossing. Dit is de keuze van ieder ondernemer zelf. LTO kan enkel adviseren dit serieus te overwegen.

4 Wat kost een vaccinatie?

De kosten van een vaccin worden grofweg geraamd op 1,50 euro inkoop per dier. Daar komen natuurlijk de dierenartskosten bij. Iedere veehouder kan zelf uitrekenen welke verzekeringspremie hij moet betalen. Tenminste, zo zou je zo'n preventieve enting kunnen zien.
Nu kiezen voor vaccineren betekent dat er op tijd vaccin beschikbaar is. Dat geeft een heleboel zekerheid, volgens LTO.

5 Wat wordt de LTO-insteek?

Dit wordt bepaald aan de hand van een enquête, te vinden op de regionale LTO-sites. Hier zijn ook opmerkingen te plaatsen. LTO staat voor een belangrijke keuze. Bij voldoende animo ondersteunt ze het bestellen van vaccins, die later beschikbaar komen.
In de komende week wordt de knoop doorgehakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer