Innovatieprijs+voor+kuubskist+Omnihout
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Innovatieprijs voor kuubskist Omnihout

De derde prijs gaat naar de MH Multiplanter van Mechanisatie Haarlemmermeer. Vooraf kunnen volledige plantlijsten met gewenste aantallen bollen, zeefmaat, plantdiepte en dergelijke worden ingesteld. Tijdens het planten zijn de gerealiseerde waarden te volgen.
Volgens adjunct-directeur André Hoogendijk van de KAVB zijn dit soort innovaties nodig om invulling te geven aan duurzaamheid. ‘Duurzaamheid vraagt om constante innovatie in de sector. Op deze tentoonstelling zien we daar mooie voorbeelden van.’
Hoogendijk stond dinsdag tijdens de opening van de beurs stil bij het belang van een duurzaamheidsscan voor bloembollentelers. ‘Als KAVB willen we bedrijven faciliteren en telers helpen om invulling te geven aan duurzaamheid. We moeten stappen zetten, want duurzaamheid is geen keuze meer.’

Positief

De beurs in de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen telt ruim negentig standhouders. Zij laten een tiental noviteiten zien. Volgens het beursbestuur een teken dat bedrijven positief naar de sector kijken. Dat blijkt ook uit het feit dat zich meer standhouders hebben aangemeld dan er plek is.
Bercomex laat als noviteit de Verticale Ontboller zien. ‘Door de bollen eerst te ontwortelen en daarna de bol te verwijderen, blijft er een schone steel met maximale lengte over’, legt Lianca Ruiter van Bercomex uit.
Het verwijderen van de bol gebeurt in verschillende fasen. Eerst wordt de bolbodem afgezaagd, daarna worden de bollen gekneusd en vervolgens verwijdert de machine de bolresten. Dit alles met een capaciteit van 25.000 stelen per uur. Het verticale transport zorgt voor een verbeterde integratie met de Furora, die de tulpen verwerkt tot uniforme bossen.
Sarco heeft een serie machines waarmee bloembollen eenvoudig handmatig zijn te verpakken. ‘De Pronova-machine is er in zes varianten. Ze zijn breed inzetbaar en ook geschikt voor bijvoorbeeld aardappelen’, zegt Hans Peelen van Sarco.
Agrozone presenteert op de beurs een emissieloze filtertechniek met capaciteiten van 16 tot 227 kuub per uur. Met het volautomatische doekfilter zijn de niet-opgeloste stoffen uit het water te filteren. Dankzij een doorloopsysteem is altijd een schoon en goedwerkend filterdoek beschikbaar.
Mechanisatiebedrijf Hans van der Poel toont een nieuwe plantmachine voor lelies in de vollegrond. Deze rijdt op vier rupsbanden en heeft een voorraadbunker voor circa twintig kisten leliebollen. Elf robotarmen grijpen bollen en planten deze in vooraf geboorde gaten.

Werkhouding

De machine is ontwikkeld in een samenwerkingsverband bestaande uit een aantal leliekwekerijen, Hans van der Poel en DLV Plant. Voornaamste reden om met de bouw van de lelieplantmachine te beginnen, was de ongemakkelijke werkhouding voor de planters en de ongelijke diepte bij handmatig planten.
Homburg Holland staat op de beurs met een intelligente drainagereiniger. De machine met Dynamic Drive is voorzien van twee noviteiten, legt Gijs Geerlings van Homburg uit. ‘De drainagereiniger is zo in te stellen dat je precies weet hoe ver de reinigingsslang naar binnen gaat. Bij een obstakel in de drain stopt de machine automatisch en probeert het opnieuw.’
Beekenkamp Verpakkingen heeft het BE-Cube palletboxsys-teem. Het demontabel opslag- en transportsysteem zorgt voor ruimtebesparing.

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer