Vee-MRSA bij twee derde varkenshouders

Twee derde van de varkenshouders draagt de veegerelateerde MRSA-bacterie bij zich. Van hun gezinsleden draagt 10 procent deze bacterie, die overigens van een andere stam is dan de gevaarlijke ziekenhuisbacterie.

Vee%2DMRSA+bij+twee+derde+varkenshouders
© Monique Jansen

Dat is een van de conclusies uit het onderzoek van arts Brigitte van Cleef, die donderdag hierop promoveert bij VUmc. Op dit moment worden niet veel mensen ziek van deze veegerelateerde bacterie en is de verspreiding in ziekenhuizen zeer beperkt.

De hoge aanwezigheid van de bacterie in de veestapel vormt wel een potentiële bedreiging voor de volksgezondheid in de toekomst. Er kunnen bijvoorbeeld genetische veranderingen optreden bij deze moeilijk te behandelen MRSA-variant.

Mondmasker

Contact met varkens is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van veegerelateerde MRSA. Een mondmasker kan mensen die werken met varkens beschermen.

De huidbacterie Staphylococcus aureus, die bij één op de drie mensen in de neus (en op de huid) aanwezig is, helpt ook als beschermer omdat die letterlijk de plaats inneemt. Hierdoor is er geen plek meer voor de MRSA-bacterie.

Verder onderzoek

Verder onderzoek moet dit duidelijker maken. Van de gemiddelde Nederlanders draagt slechts 1 van de 1.000 (0,1 procent) MRSA bij zich.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer