Vraag naar grond en bedrijven wisselen sterk

Het aantal transacties van agrarische bedrijven loopt per sector sterk uiteen. 'In de ene bedrijfstak gaat het stroef, terwijl in andere markten goede zaken worden gedaan', concludeert voorzitter Ard Klijssen van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed.

Vraag+naar+grond+en+bedrijven+wisselen+sterk
© Koen van Wijk

Zo is belangstelling voor akkerbouwgrond groot. In Zuidwest, Midden- en Noordoost-Nederland groeit de gemiddelde grondprijs gestaag door. Uitschieters zijn Flevoland en Zuidwest-Nederland waar de prijzen oplopen tot 100.000 euro per hectare.

In de glasgroentetuinbouw is 'de sfeer positief', stelt Klijsen. 'Vooral omdat er sinds jaren weer geld wordt verdiend.' Kleine telers investeren vooral in bestaande en de eigen kassen. Vooral grote telers hebben interesse in nieuwbouw.'Moderne, grootschalige bedrijven liggen goed in de markt.'

Zorgelijk

In de varkenshouderij is de situatie zorgelijk 'Ondernemers die in 2014 een gedwongen verkoop ternauwernood wisten te voorkomen, zijn nu vaak tot verkoop verplicht', aldus Klijsen. Ook daalde de waarde van de varkensbedrijven. Gemiddeld bracht een varkensbedrijf vorg jaar 433.000 euro op. Dat was in 2014 nog 575.000 euro.

Kleine bedrijven die in verkoop staan, worden steeds minder vaak als varkensbedrijf verkocht, maar krijgen een nieuwe bestemmingen als een pluimveebedrijf of een woonbestemming. Klijsen: 'De niet gedwongen verkoop heeft te lijden onder de gedwongen verkoop. De lage executieprijzen hebben invloed op de marktprijs. Daardoor staat de waarde van grote, moderne varkensbedrijven, waar in de loop der jaren vele is geïnvesteerd in milieu en dierenwelzijn onder druk.'

Woonboerderijen

In 2015 zijn er meer woonboerderijen verkocht dan in het jaar ervoor. Ook staan ze minder lang in de verkoop. 'Vooral boerderijen die dicht bij steden liggen, zijn in trek', aldus Klijsen.

Niettemin zijn boerderijen waar een nog aan agrarische bestemming op rus, moeilijk verkoopbaar. Klijsen; 'Variërend van gemeente tot gemeente kan de herbestemmingprocedure nodeloos veel tijd in beslag nemen. Om leegstand eb verval op het platteland tegen te gaan, is herbestemming noodzakelijk en id het noodzaak om regelgeving eenduidig en unaniem toe te passen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer