Boer+blijft+op+zijn+grond+zitten
Nieuws
© Mike Schellart

Boer blijft op zijn grond zitten

De vraag naar agrarische grond houdt aan, maar dat vertaalt zich nog niet in het aantal verkopen. Boeren blijven op hun grond zitten, concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De grondprijs steeg licht naar gemiddeld 55.000 voor grasland en 58.000 euro voor bouwland per hectare, afhankelijk per regio. De grondmobiliteit is echter laag. 'Transacties komen moeilijk tot stand, ondanks de grote belangstelling', zegt voorzitter Ard Klijsen van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed.

'Dit wordt mede veroorzaakt door de lage rente, wat de financieringslasten laag houdt. Banken blijven echter terughoudend bij de financiering van landbouwgronden. Daardoor worden alternatieve financieringsbronnen aantrekkelijker, zoals 'sale & lease back', eventueel aangevuld met een terugkooprecht. Gedurende het afgelopen jaar zien we ook steeds meer beleggers op de markt.'

Verpachten

Het aantal percelen dat op de markt is gekomen, is beperkt. Klijsen: 'Stoppers houden hun bedrijven en grond aan. Ze geven de voorkeur aan verpachten, omdat het rendement aantrekkelijker is ten opzichte van sparen.' Gemiddeld zijn de pachtprijzen gestegen naar zo'n 1.200 tot 1.500 euro per hectare. De prijzen wisselen ook sterk per gebied.

Dat er moeilijker transacties tot stand komen, werd sinds juli 2015 nog eens versterkt vanwege de onzekerheid door de introductie van fosfaatrechten in de melkveehouderij. Ook speelde de lage melkprijs een belangrijke rol, concludeert de NVM.

Fosfaatrechten

Klijsen hamert dan ook op snel duidelijkheid omtrent de fosfaatrechten, zodat boeren weten waar ze aan toe zijn en de grondmobiliteit weer kan toenemen. 'Toch blijft de vraag naar grond groot, omdat de melkveehouderij gebonden blijft aan grond om te kunnen groeien.'

Hoe de fosfaatrechten uitpakken op de grondprijzen en prijzen van agrarisch onroerend goed, durft hij niet te zeggen. 'Het is afwachten hoe het systeem eruit gaat zien.'

Bloembollen

Vooral ook bloembollentelers hebben last van melkveehouders die grond aanhouden vanwege de nieuwe wetgeving op grondgebondenheid die sinds begin dit jaar van kracht is. Hierdoor verpachten ze ook minder grond aan bollentelers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer