NVM%3A+grote+lappen+grond+meest+in+trek
Nieuws
© janet beekman

NVM: grote lappen grond meest in trek

Goede en grote kavels worden relatief snel verkocht. De vraag en transacties komen vooral uit de noordelijke helft van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse verkoopcijfers over 2014 van NVM-makelaars die dinsdag zijn gepresenteerd.

De vraag naar agrarische grond blijft, constateren de makelaars. Maar dat leidt niet per definitie tot een stijgende grondprijs.

In het noorden en oosten stijgen de prijzen voor akkerbouw- en grasland licht. In het westen en zuiden blijven de grondprijzen redelijk stabiel ten opzichte van 2013.

Grote bedrijven

Vanuit de provincies Friesland, Flevoland, Groningen en Drenthe is er ook vraag naar complete melkveebedrijven. 'Het zijn vooral de grote bedrijven die uitbreiden' zegt Arjan van der Waaij, voorzitter van NVWM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed.

'Ondernemers kopen een tweede bedrijf voor een zoon of dochter of als tweede locatie om bijvoorbeeld het jongvee te plaatsen.'

Hoogst prijzen

De grondprijzen zijn het hoogst in Flevoland, de kop van Overijssel en de Wieringermeer. Daar wordt voor grasland en bouwland gemiddeld tussen de 70.000 en 80.000 euro per hectare betaald, blijkt uit het jaaroverzicht

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer