'Geen kievitseieren rapen: collectief rekent op nazorgers'

Wilco de Jong uit Nijeholtwolde, de nieuwe voorzitter van het Friese Collectievenberaad voor agrarisch natuurbeheer, rekent erop dat na het besluit van de provincie Fryslan om geen ontheffing te geven voor het rapen van kievitseieren genoeg nazorgers zich blijven inzetten voor de weidevogels.

Hoe schat u de gevolgen in voor het weidevogelbeheer, nu komend jaar de traditie van het eerste kievitsei verdwijnt?

'Nu de vogelwachten zich deze week hebben neergelegd bij de maatregel, hopen en rekenen wij erop dat ze zich blijven inzetten voor de nazorg. Het is van belang voor de monitoring dat wij gemotiveerde mensen in het veld houden. Als Fries Collectievenberaad zijn wij van deze welwillende vrijwilligers afhankelijk.

'Natuurlijk beseffen wij dat het voor een aantal van hen een tegenvaller is. Ook buiten het rapen van kievietseieren zetten zij zich jaarlijks in voor de weidevogels.'

Er zijn vanwege teruglopende geldstromen minder gebieden voor agrarisch natuurbeheer, met wellicht nieuwe problemen in de bemensing. Hoe staat het Collectievenberaad daarin?

'We hebben goede contacten met de Bond van Friese Vogelwachten en dat zal niet veranderen. Juist nú zijn mensen nodig in het veld. Volgens mij is het van belang dat wij met hen de schouders eronder zetten voor het behoud van de weidevogels. Ik reken erop dat mensen die de weidevogels een warm hart toedragen zich er áltijd voor in zullen blijven zetten.

'Na de afschaffing van de quotering was er de vrees dat de boeren zich slechts zouden richten op produceren. Maar het enthousiasme is gebleven bij de meeste boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen.
'Boeren vinden de weidevogel belangrijk. Er zijn zelfs boeren die officieel niet aan natuurbeheer doen, maar in het veld toch de nazorg laten verzorgen door vogelwachten.'

Weidevogelliefhebbers zeggen dat kievitseieren rapen in deze periode zorgt voor een betere leg, terwijl criticasters het tegendeel beweren. Houdt u zich vanuit de collectieven ook met die discussie bezig?

'Nee, weersomstandigheden zoals een vroeg voorjaar gevolgd door een koude periode spelen soms een grotere rol in het weidevogelbeheer. Waar wij ons, net als de BFVW, ook zorgen over maken is de vergrijzing in het veld. 'Er zijn projecten geweest op school en andere promotieactiviteiten om de jeugd ervoor te interesseren. We moeten de dreigende vergrijzing serieus nemen, hoewel ik mij in het agrarisch natuurbeheer van ELAN kan verheugen over een groep dertigers.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer