Fransen+krijgen+4+cent+meer+voor+melk
Nieuws
© ANP

Fransen krijgen 4 cent meer voor melk

Franse melkveehouders krijgen tot volgend jaar 3 tot 4 cent per liter meer voor hun melk betaald. Dat is onvoldoende, vinden zij. Dus volgden er opnieuw acties.

Melkveehouders, de zuivelindustrie en distributieketens kwamen eind vorige week overeen dat de veehouders tot het einde van dit jaar 3 tot 4 cent meer krijgen voor hun melk. Volgens landbouwminister Stéphane Le Foll beloofden supermarkten de prijzen van hun basisproducten te verhogen. Hij wil dat deze verhoging volledig bij de boeren terechtkomt.

De boeren stellen dat de overheid moet zorgen voor hogere minimumprijzen. Ook ageren ze tegen import van voedsel. Volgens hen is er sprake van oneerlijke concurrentie vanuit andere Europese landen. Daarom blokkeerden de melkveehouders deze week opnieuw snelwegen.

Op peil brengen

'Als we uitgaan van de LTO-melkprijsvergelijking van mei, dan zouden de Franse melkprijzen stijgen van 32 naar 36 cent bij 4,2 procent vet', stelt zuivelspecialist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland.

Volgens Osinga moet het geld uit de markt komen door het op peil brengen van de prijzen van boter, room, yoghurt, emmentaler en houdbare melk. 'De Fransen willen in deze categorieën 100 procent aan Franse producten in de winkel.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer