Zeugenhouders+willen+kwaliteitsmateriaal
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Zeugenhouders willen kwaliteitsmateriaal

Hoewel het een moeilijke tijd is voor zeugenhouders zijn de aankoopprijzen van zowel vrouwelijk als mannelijk fokmateriaal voor hen van ondergeschikt belang.

Het belangrijkste criterium is het aantal verkochte kwaliteitsbiggen en/of vleesvarkens per zeug per jaar (66,4 procent), gevolgd door de vitaliteit en overleving van biggen en vleesvarkens (52,3 procent) en duurzaamheid van de zeug (43,9 procent).

Ondernemers mochten maximaal drie kenmerken aanwijzen. Maar 2,8 procent selecteerde die daarbij de prijzen voor vrouwelijk fokmateriaal.

Fokscan

Dat blijkt uit de tussenresultaten van een nog lopend online onderzoek onder zeugenhouders onder de naam FokScan 2016, waaraan ondernemers nog kunnen deelnemen.

Het online onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen. Het onderzoek wordt ondersteund door Topigs Norsvin en PIC.

Focussen

In de FokScan beoordelen de zeugenhouders hun belangrijkste leverancier van vrouwelijk en mannelijk fokmateriaal. En op welke aspecten de fokkerijorganisaties zich dienen te focussen tot 2020.

Vrijdagmiddag 22 januari ontvangen de zeugenhouders die nog niet hebben meegewerkt aan dit onderzoek een herinnering om alsnog deel te nemen.

Weer

 • Zaterdag
  13° / 5°
  10 %
 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer