Wat de burger niet weet

Tja, lastig die boeren. De boer die maar wat doet. Die niet goed voor de dieren zorgt omdat het toch maar productiedieren zijn. De boer die lomp is. De boer die dieren in kleine hokjes stopt. Die koeien aan hun lot overlaten.

Wat+de+burger+niet+weet
© NO

Dat bovenstaande gedachten nog levend en wel zijn, had ik eigenlijk niet verwacht na jarenlang promoten met bijvoorbeeld 'De boer op' en open dagen. Wat een verkeerd beeld wordt er nog steeds de huiskamers in geslingerd.

Ik was op een dag heel vroeg aan het sporten. Na ongeveer een uur kwam een vrouw binnen. Ik vertelde haar desgevraagd dat ik vanwege een vaars zo vroeg was. Het afkalven ging niet vanzelf, dus mijn man moest een handje helpen. Toen ben ik ook maar opgestaan.

Akelig gezicht

De vrouw zei toen dat ze het altijd zo'n akelig gezicht vond, dat getrek aan het kalf met die touwtjes. Ik legde haar uit hoe het afkalven met complicaties tegenwoordig wordt gedaan. Ik vergeleek het met de geboorte van een baby met complicaties en het gebruik van hulpmiddelen. Vind je dat ook barbaars?

Ze vond echter dat een boer van deze tijd alle overzicht kwijt was in die grote stallen. Hoe kan hij nou zien wanneer een koe pijn aan zijn hoefjes heeft, vroeg ze me? Het is toch geen doen die dieren uit elkaar te houden?

Alle dieren

Dat we vier keer per dag de hele kudde doorlopen en alle dieren kennen, had ze niet verwacht. Van uitgebreide controles op onze bedrijven had ze nog nooit gehoord.

In het natuurgebied waar ze ging wandelen had ze eens een koe met een dikke poot gezien. Heel zielig en de boer liet het dier maar aan zijn lot over.
Ik vroeg hoe ze dat wist. Nou, dat dacht ze, want ze zag de boer nooit. Ik legde uit dat wij ook koeien in het natuurgebied hebben lopen en dat daar op natuurlijke grond de poot juist tijd van helen heeft.

Controleren

Niet alles is na behandeling meteen genezen. Bij een mens toch ook niet? Wij controleren dagelijks of alles goed is met de dieren.

Op een dag had ze een kalfje geboren zien worden en de andere koeien stonden eromheen. Eén koe nam het over van de moeder, ging ze verder. Zo zielig… en de boer was er niet.

Open dag

Ik vertelde haar dat we, in verband met de uitbreiding van ons bedrijf, nog een open dag wilden organiseren. Jij krijgt van mij persoonlijk een uitnodiging, deelde ik haar mee. Want er is voor het imago van ons mooie beroep nog veel werk aan de winkel.

Aleid Bongen melkveehouder in Aalten

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer